Almanya ve Belçika’nın ardından İtalya’yı da sel vurdu

Son birkaç haftadır Avrupa’yı etkisine alan sel, Almanya ve Belçika’dan sonra İtalya’nın doğal güzelliğiyle ünlü Como Gölü ve çevresindeki kasabaları vurdu.

1/13Almanya ve Belçika'nın ardından İtalya’nın kuzeyinde yer alan Lombardiya bölgesi sele teslim oldu.   

2/13Aşırı iklim olayları nedeniyle Como Gölü ve çevresindeki kasabalarda toprak kaymaları ve su baskınları yaşandı.   

3/13Dağlarla çevrili gölün çevresinde fırtınaların hasara yol açması sonrasında İtalyan itfaiyeciler 60'tan fazla kurtarma operasyonu gerçekleştirdi.   

4/13Bununla birlikte olay nedeniyle şimdiye kadar herhangi bir ölüm veya yaralanma bildirilmedi.   

5/13Gölün batı kıyısında yer alan ve selden en çok etkilenen kasaba olan Brienno'da, bir heyelan gaz sızıntısına neden oldu.   

6/13Ardından 50 sakin evlerinde mahsur kaldı. Cernobbio'da ise itfaiyeciler sel tehlikesiyle karşı karşıya olan bir apartmanı tahliye etti.   

7/13İtalyan çevre kuruluşu Coldiretti, daha sık, ani ve şiddetli fırtınalara atıfta bulunarak, “İtalya'da tropikleşme eğilimi ve aşırı olayların çoğalmasıyla birlikte iklim değişikliğinin sonuçlarıyla karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı.   

8/13Bununla birlikte kuruluş, sel ve toprak kayması gibi küresel ısınmanın etkilediği olayların gelecek on yılda tarımsal üretime, binalara ve altyapıya 14 milyar euro değerinde bir zarar vermesi bekleniyor.   

9/13Diğer taraftan, Como Gölü'nü harap eden fırtınalar, tenis topu büyüklüğündeki dolu tanelerinin yaklaşık 100 arabaya zarar vermesinden ve kuzey İtalya'daki Bologna yakınlarındaki bir otoyolda trafiğin durmasından bir gün sonra geldi.   

10/13Dolu fırtınaları İtalya'nın Po Nehri Vadisi'nde yaygın bir yaz özelliği olsa da, meteorolog Luca Lombroso, bu yıl yaşanan dolu fırtınalarının gücü ve sıklığının fenomeni "olağandışı" hale getirdiğini söyledi.   

11/13Avrupa kıtasını vuran son yılların en kötü sel felaketi büyük yıkıma neden oldu. Geçtiğimiz haftalarda, Almanya'nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısı 140'ı aştı, binden fazla kişiyi kayboldu. Almanya'dan sonra selden en fazla zarar gören Belçika'da ise en az 27 can kaybı yaşandı.   

12/13   

Kaynak: Karar.com