BAŞKAN SEÇER, ‘MTOSB 4. BÖLGE PARSEL TAHSİS TÖRENİ’NE KATILDI
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi 4. Bölge Parsel Tahsis Töreni’ne katıldı.
Mersin’in geniş bir hinterlantta olmasına rağmen geniş arazi açmaya müsait toprakları olmadığına dikkat çeken Seçer, “Keşke bol miktarda sanayi açabileceğimiz hazine arazileri olsa ve bunların tahsisini yapabilsek. Neticede oraya bir tesis kuruluyor ve bir maliyeti var. Oysaki arazi maliyetlerini düşük seviyede tutarsak daha fazla yatırımcı yeni istihdam alanları açmaya çalışır” şeklinde konuştu.
Büyükşehir’in sorumluluk alanında olan imar çalışmaları hakkında bilgi veren Seçer, Mersin’in uzun süredir beklediği 1/5000’lik planların artık sonuna geldiklerini belirterek, “Akdeniz bölgesi ile ilgili 1. etap 1/5000’likleri tamamladık. 2 etap da tamamlandı. İlçe belediyesi 1/1000’lik planları yaptıktan sonra orada depolama, sanayi ve lojistik alanları için çok sayıda araziye kavuşabileceksiniz” ifadelerini kullandı.
Mersin’in büyüyen ve gelişen bir kent olduğuna dikkat çeken Seçer, “Sanayi ve tarım üretiyor, lojistik ürünleri taşıyor; hizmet sektörü ve turizm sektörü çalışıyor. Mersin her geçen gün daha değerli bir kent haline geliyor. Limanımızla, verimli ovamızla, topraklarımızla, dağımızla, her şeyimizle mükemmel bir şehirde yaşadığımızın farkında olup bu şehre hep beraber sahip çıkmalıyız” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) tarafından düzenlenen ‘Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi 4. Bölge Parsel Tahsis Töreni’ne katıldı.
Divan Otel'de gerçekleştirilen törene; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Sanayicileri Ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, MTOSB Müteşebbis Heyeti ve Yönetim Kurulu üyeleri, iş insanları, yatırımcılar ve basın mensupları yer aldı.
Seçer, törende yaptığı konuşmada 4. Bölge’yi hazırlayan ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Mersin’in geniş bir hinterlantta olmasına rağmen geniş arazi açmaya müsait toprakları olmadığına dikkat çeken Seçer, “Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) en büyük sorununun yeni arazi yerlerini açmak olduğunu düşünüyorum. Keşke bol miktarda sanayi açabileceğimiz hazine arazileri olsa ve bunların tahsisini yapabilsek. Neticede oraya bir tesis kuruluyor. Bunun bir maliyeti var. Orada istihdam yaratılacak, ekonomiye katkı sunulacak ama ilk yatırım maliyetlerinin yüksekliği yatırım hızını düşürebilir. Oysaki arazi maliyetlerini düşük seviyede tutarsak daha fazla yatırımcı yeni fabrikalar kurar ve yeni istihdam alanları açmaya çalışır” şeklinde konuştu.
Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanında olan imar çalışmaları hakkında bilgi verirken, “Mersin’in uzun süredir beklediği 1/5000’lik planların artık sonuna geldiklerini belirterek, Mezitli, Yenişehir ve Toroslar’da önemli bir kısmı tamamlandı. Ancak buralar zaten konut bölgeleri. Akdeniz bölgesi ile ilgili 2 etapta da 1/5000’likleri tamamladık. İtiraz süresi şu anda askıda ve kısa süre sonra o da gerçekleşecek ve ilçe belediyesi 1/1000’lik planları yaptıktan sonra orada depolama, sanayi ve lojistik alanları için çok sayıda araziye kavuşabileceksiniz. Bu arazilerin imara açılması doğal olarak hem arzı artıracak hem de fiyatlarda bir denge oluşturacaktır” şeklinde konuştu.
Seçer, OSB ile ilgili su kısıtlamalarına dikkat çekerken, “Mersin’in içme suyunun yüzde 85’ini Berdan Havzası’ndan sağlıyoruz, Oradan buraya terfi istasyonlarımız vasıtasıyla elektrik enerjisiyle su basıyoruz. Bu bizim için çok büyük bir maliyet demektir ve şu anda oradaki hatlar yüzde 100 kapasite ile geliyor. Biz bunun tedbirini almazsak, bu sistemle bir müddet sonra Mersin’de bölgesel olarak artık suyu kısıtlayarak vermek zorunda kalırız” dedi. Seçer, önceki dönemlerde alınan önlemlere rağmen gecikmeler yaşandığını ancak Pamukluk Barajı'nın devreye girmesiyle su sorununun ortadan kalkacağını belirtti.
Başkan Seçer, Pamukluk Barajı'nın devreye girmesiyle ilgili DSİ ile yapılan protokolü açıklarken, “Arıtma tesisi için 80 milyon Euro’luk bir yatırımı biz yapacağız. Bunun 40 milyon Euro’luk bölümünü hibe şeklinde finansmanını sağladık. Bu da bizi son derece mutlu etti ve kısa süre içerisinde hem DSİ’nin hem Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Mersin merkeze ve merkez dışındaki yerleşim yerlerine dair artık Pamukluk Havzası’ndan cazibeyle su sağlama fırsatı olacak. Bu da maliyetlerimizi düşürdüğü için Mersin halkı hem suyu daha ucuz fiyatlarla kullanacak ve artık Mersin’in çok uzun yıllara sâri su sorunu da ortadan kalkmış olacak” ifadelerini kullandı.
Otoyoldan OSB’ye bağlantı sorununa da değinen Seçer, “Otoyolda Mersin Büyükşehir’e ait grup yolu var. Şu anda da kullanıyorsunuz. Bir de karayollarının yeni açacağı bir yol var. Tabi karayollarının uhdesinde, o konuda bir değerlendirme yapamam. Ancak biz mevcut yolu mümkün olduğunca araçların konforlu ulaşımını sağlayacak bir nitelikte tutmaya çalışıyoruz. Ama yolun dar olduğunu da biliyoruz. Bizim oralarda genişletme imkanımız var ama kamulaştırma imkanımız yok. Eğer karayolları bizim kamulaştırmamıza katkı sunarsa biz o genişlemeleri de yaparak grup yolunu size diğer yol yapılana kadar daha konforlu hale getirebiliriz diye bir çalışmamız oldu” dedi.
Seçer, Mersin'in sürekli olarak büyüyen ve gelişen bir kent olduğunu vurgulayarak, “Sanayi ve tarım üretiyor, lojistik ürünleri taşıyor; hizmet sektörü ve turizm sektörü çalışıyor. Mersin her geçen gün daha değerli bir kent haline geliyor. Başka şehirlere gittiğim zaman Mersin ile ilgili yapılan olumlu değerlendirmeler beni gururlandırıyor. Mersin 10 yıl önce diğer şehirlerde konuşulan Mersin değil, artık o algı yok” şeklinde konuştu. Mersin’in huzur kenti olduğunu belirten Seçer, “Mersin bir arada yaşayan, birbirini seven, çalışan, üreten, gelişmek isteyen, daha güzel bir yaşam için, çocuklarına rızk kazanmak için alın teri döken insanların kenti. Bu da bana onur veriyor. Limanımızla, verimli ovamızla, topraklarımızla, dağımızla, her şeyimizle mükemmel bir şehirde yaşadığımızın farkında olup bu şehre hep beraber sahip çıkmalıyız” ifadelerine yer verdi.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Tarsus OSB’nin 1993 yılında 30 girişimciyle başlayan yolculuğunu değerlendirirken, “Bugün, gelişim yolculuğu içerisinde 4. etabın ilimize, sanayicimize kazandırılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Sanayi, ülkelerin kalkınmasında lokomotif sektörlerden biridir. OSB’ler, sanayileşirken düzenli yapılaşmayı, çevre korumasını, bilim ve teknolojiyi etkili şekilde kullanmayı, altyapı-üst yapı hizmetlerinden müştereken yararlanmayı ve kümelenmeyi profesyonel bir yapılanma ile birleştirerek bu maksatla tesis edilmiştir. Hepimiz biliyoruz ki üreterek, istihdam ederek ve çarkları döndürerek kalkınacağız; kalkınıyoruz. Bunu görüyor olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz” şeklinde konuşarak destek olan herkese teşekkür etti.
MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ise, hedeflerinin bölgeye 6 bin istihdam imkânı kazandırmak olduğunu belirterek, “OSB 4. Bölge Parsel’in hayata geçirilmesi, hem Türkiye hem de Mersin için büyük bir kazanım oldu. Önümüzdeki günlerde 5.’sinin açılması için hızlı bir çalışma içerisine girdik” dedi.
Tören, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli tarafından gerçekleştirilen 4. Bölge Parsel Tahsis İmza Töreni ile devam etti. Daha sonra Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli tarafından yatırımcılara Sanayi Parseli Ön Tahsis Belgeleri takdim edildi.
Tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.