Beyin kanaması ile ilgili elzem bilgiler: Bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı varsa dikkat!
Beyin kanaması; bir kaza, beyin tümörü, doğuştan veya yüksek tansiyon nedeniyle olabilir. Beyin kanaması beyne oksijen iletimini azaltabilir, beyinde ekstra basınç oluşturabilir ve beyin hücrelerini öldürebilir. Bulantı, kusma ve şiddetli baş ağrısı beyin kanamasının başlıca belirtileri arasındadır. İşte, beyin kanamasının tedavisi...
Beyin kanaması acil bir durumdur ve özellikle travma sonucu ve kendiliğinden oluşan beyin kanaması durumlarında mutlaka ambulans çağrılmalıdır. Beyin içinde gelişen herhangi bir kanama ilk anda belirti vermeyebilir. Ancak kişinin ilk 24 saat müşahede altında tutulması gerekir. Kazadan sonraki saatlerde kanama ilerleyerek beyine baskı yapar. Bu durum kişinin komaya girmesine, hatta ölümüne neden olabilir.
BEYİN KANAMASI SIRASINDA NE OLUR?
Travmadan kaynaklanan kan beyin dokularını tahriş ettiğinde şişmeye neden olur. Bu, beyin ödemi olarak bilinir. Toplanan kan, hematom adı verilen bir kitle halinde toplanır. Bu koşullar, yakındaki beyin dokusu üzerindeki baskıyı artırır ve bu, hayati kan akışını azaltır ve beyin hücrelerini öldürür.
Beynin içinde, beyin örtüsünün katmanları arasında, beyin ile onu örten zarlar arasında veya beyin örtüsü ile kafatası arasında kanama meydana gelebilir.
BEYİN KANAMASININ NEDENLERİ
Beyin kanamalarının birkaç risk faktörü ve nedeni vardır. En yaygın olanları şunlardır:
Kafa travması: Yaralanma, 50 yaşından küçükler için beyindeki kanamanın en yaygın nedenidir.
Yüksek tansiyon: Kronik şekilde devam eden yüksek tansiyon, uzun bir zaman boyunca kan damarı duvarlarını zayıflatma özelliği gösterebilir. Yüksek tansiyon tedavi edilmediğinde
beyin kanamalarının önlenebilir başlıca nedenidir.
Anevrizma: Bu, şişen bir kan damarı duvarında bir zayıflamadır. Beyne girip kanayarak felce yol açabilir.
Kan damarı anormallikleri: (Arteriovenöz malformasyonlar) Beyindeki ve çevresindeki kan damarlarındaki zayıflıklar doğumda mevcut olabilir ve ancak semptomlar gelişirse teşhis edilebilir.
Amiloid anjiyopati: Bu durum, bazen yüksek tansiyon ve yaşlanma ile ortaya çıkan kan damarı duvarlarının bir anormalliği olarak tanımlanır. Böyle durumlar, büyük bir kanama oluşturmadan önce birçok küçük, fark edilmeyen kanamaya neden olabilir.
Kan veya kanama bozuklukları: Hemofili ve orak hücre anemisi, kan trombositlerinin azalmasına ve pıhtılaşmaya katkıda bulunabilir. Kan sulandırıcılar da bir risk faktörüdür.
Karaciğer hastalığı: Bu durum genel olarak artan kanama ile ilişkilidir.
BEYİN KANAMASININ BELİRTİLERİ NELER?
Beyin kanamasının belirtileri değişebilir. Kanamanın konumuna, kanamanın şiddetine ve etkilenen doku miktarına bağlıdırlar. Belirtiler aniden gelişme eğilimindedir. Giderek
kötüleşebilirler.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini sergilerseniz, beyin kanamanız olabilir. Bu yaşamı tehdit eden bir durumdur ve hemen 112'yi aramalı veya acil servise gitmelisiniz. Belirtiler
şunları içerir:
* Ani şiddetli baş ağrısı
* Nöbetler (nöbet öyküsü olmayan kişilerde)
* Kol veya bacakta güçsüzlük
* Bulantı veya kusma
* Azalan uyanıklık; letarji
* Vizyondaki değişiklikler
* Karıncalanma veya uyuşma
* Konuşmada veya konuşmayı anlamada güçlük
* Yutma güçlüğü
* Yazma veya okuma zorluğu
* El titremesi gibi ince motor becerilerin kaybı
* Koordinasyon kaybı
* Denge kaybı
* Anormal bir tat duygusu
* Bilinç kaybı
BEYİN KANAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bir doktora göründüğünüzde, belirtilerinize göre kanamanın beynin hangi bölümünü etkilediği belirlenebilir.
Doktorlar, iç kanamayı veya kan birikimini ortaya çıkarabilen BT taraması veya MR gibi çeşitli görüntüleme testleri uygulayabilir . Optik sinirin şişmesini gösterebilen bir nörolojik
muayene veya göz muayenesi de yapılabilir. Tehlikeli olabileceği ve işleri daha da kötüleştirebileceği için lomber ponksiyon (omurga musluğu) genellikle yapılmaz.
Beyindeki kanamanın tedavisi kanamanın yeri, nedeni ve kapsamına bağlıdır. Şişliği hafifletmek ve kanamayı önlemek için ameliyat gerekebilir. Bazı ilaçlar da reçete edilebilir.
BEYİN KANAMASINDAN KURTULUNABİLİR Mİ?
Bir hastanın beyin kanamasına nasıl bir tepki vereceği kanamanın boyutuna ve şişliğin miktarına bağlıdır.
Bazı hastalar tamamen iyileşir. Olası komplikasyonlar arasında inme, beyin fonksiyonlarının kaybı, nöbetler veya ilaçlar veya tedavilerden kaynaklanan yan etkiler bulunur. Ölüm mümkündür ve acil tıbbi tedaviye rağmen hızla gerçekleşebilir.
Kaynak: Karar.com