En gözde meslekler ortaya çıktı! İşte 2022’nin favori meslekleri
En çok aranacak meslekler belli oldu. 2022 yılında yıldız meslek gruplarında çalışacaklara gün doğdu. Günümüzde ofis dışında evden çalışmak, oldukça tercih edilen bir çalışma biçimi. Geçtiğimiz pandemi süreci, pek çok çalışanı ofis ortamından uzak tuttu. Peki, aranan meslekleri etkiledi mi? Bu yıl iş dünyasında hangi meslekler başrolde olacak? Kariyerini üst basamaklara çıkarmak isteyenlerin meslek seçimleri neler olmalı? Önü en açık meslekler hangileri? İşte, 2022'nin aranacak meslekleri...
En çok aranan meslekler, kariyer planı yapanlar için önemli rol oynuyor. Gelecek yılın en çok aranacak meslekleri de belirlendi. Pandemi dönemiyle kişisel yaşamların yanı sıra iş dünyasında da artan belirsizlik hali gelecek planları üzerinde oldukça etkili. Uzaktan çalışma gibi yöntemler, iş hayatında köklü değişiklikler yaşatıyor. Her yeni dönem, gelişen teknolojiyle birlikte kendisine özgü popüler meslek grupları ortaya çıkarabiliyor.
İş dünyası ve finans konusundaki gelişmeleri ve güncel bilgileri konu edinen Forbes dergisi, 2022 için kariyer açısından büyüyen alanları bir araya getirdi. Koronavirüs nedeniyle iş dünyasının ne yönde şekilleneceğini öngörmek kolay olmasa da eğilimlerin keskin hatları belli oldu.
2022 YILINDA ARANACAK SEKTÖRLER
1. Sağlık
En hızlı büyüyen meslekler için ilk beşte, hemşire uygulayıcılar aynı zamanda pratisyen hemşireler var.
Covid-19 virüsünün yaşattığı salgın, sağlık çalışanları üzerinde büyük etki oluşturdu. Hastaları tedavi etmek için bütün güçleriyle çalışan sağlık çalışanları, salgınla mücadelede yoğun mesai harcadı.
Bu süreçte hastalığa yakalanan, hayatını kaybeden sağlıkçılar oldu. Uzun süren bu olumsuz süreç, sağlık çalışanlarının üçte birinden fazlasının mesleği bırakmayı düşünmesine neden oldu.
Dünyada yıllardır kalifiye hemşire sıkıntısı olmasına karşın, pandemi durumu daha da kötüleştirdi. 2027 yılına kadar en az 500 bin kayıtlı hemşireye daha ihtiyaç duyulacak.
Lisans eğitimiyle birlikte bir bilim lisansı veya hemşirelik alanında önlisans derecesi almak gerekecek.
Seyahat etmeye ilgi duyanlar için, seyahat hemşiresi olmak, ek ödentilerle birlikte altı haneli bir gelir elde etmek anlamına gelebilir.
Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, 2020'de bir pratisyen hemşire için ortalama maaş neredeyse 112 bindi.
2. Bilgi Teknolojisi
Seneler içinde büyüme alanı haline gelen 'bilgi teknolojileri', uzaktan, farklı çalışmaya ve akıllı telefon geliştirmeye artan bir odaklanmanın, yazılım ve uygulama geliştiricilerine olan talebi artırmasıdır.
Bu meslek grubu, geleneksel olarak bir lisans derecesi gerektirmesine rağmen, bazı şirketler artık çevrimiçi kodlamayı öğrenen insanları da işe alıyor.
Bir kariyer değişikliği düşünüyorsanız ve teknoloji odaklıysanız, bazı kodlama dersleri almak avantajlı olacaktır.
İşgücü İstatistikleri Bürosu (BLS) on yılın sonunda yazılım geliştirme alanının yüzde 22 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.
Bu da ortalama maaşı altı rakamın üzerinde olan 300.000'den fazla yeni iş anlamına geliyor.
3. Tedarik Zinciri Yönetimi
Bu büyüme alanı, karantinada yaşanan alışveriş alışkanlıkları neticesinde pek de sürpriz olmadı. Panikle satın alma, tükenir kaygısıyla stok yapma, pek çok perakendecinin uzun süredir güvendiği tam zamanında teslimat yöntemlerini alt üst etti.
Bu alandaki işler arasında Satınalma Temsilcisi, Lojistik Analisti ve Dağıtım Yöneticisi bulunur. Bu tedarik zinciri yönetiminde endüstri mühendisleri de oldukça fazladır.
4. Finansal Yönetim
Bu alandaki kariyerlerin önümüzdeki on yılda yüzde 15 oranında artması bekleniyor. Mali yöneticiler, bir şirketin harcamalarını ve gelirini incelerken, karlılığı en üst limite çıkarmanın yollarını ararken işe alınır.
Genellikle İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı (MBA) derecesine sahip adaylar aranır. Daha küçük kuruluşlar, lisans derecesine sahip finans yöneticilerini işe alır.
5. Aktüeryal ve İstatistikçi
Aktüerler, on yılın sonunda neredeyse yüzde 20'lik bir büyüme oranına ve altı rakamın üzerinde bir medyan gelire sahiptir. Verilerle ve istatistiklerle ilgilenenler için iyi bir iş alanı olabilir.
Çoğu sigorta şirketleri için çalışır ve potansiyel bir müşteriyi sigortalayıp sigortalamamaya karar verir. Riski değerlendirebilmek, talep edilen bir beceridir. Aktüerler, genellikle aktüerya biliminde bir dereceye sahiptir ve bir dizi lisans sınavını geçmiştir.
İstatistikçiler, verileri analiz ederek ve gelecekteki satışları, kârları ve büyümenin önündeki engelleri öngörerek şirketler için benzer bir rolü üstlenirler.
Şirketlerin bilgiyi daha iyi kullanmasına yardımcı olan Veri Bilimciler, 2030 yılına kadar istihdamda öngörülen yüzde 30'luk bir büyümenin odağında.
Kaynak: Karar.com