Girdi maliyetlerinin fırladığı şeker için de zam bekleniyor

Üretim maliyetleri artan şekerin mevcut 3.93 TL olan satış fiyatı ile üretim yapmalarının bir hayli zor olduğunu belirten üreticiler, şekerin fabrika satış fiyatının en az 5 liraya çıkarılmasını talep ediyor.

Kurlardaki artış, gıda ve faturalardaki zam furyasının ardından, girdi maliyetlerinin fırladığı şeker için de zam bekleniyor. Türk Şeker'in talepleri sınırlı olarak karşılaması da yakında zam yapılacağı öngörüsünü kuvvetlendiriyor.

FABRİKALAR ARTIK GÖSTERMELİK SATIŞ YAPIYOR

Sözcü'de yer alan habere göre; Uzun süredir şeker fiyatlarına herhangi bir zam gelmemesi nedeniyle kamu, özel ve kooperatif fabrikalarında şeker satışları neredeyse durdu. Söylenene göre fabrikalar artık sadece "Satış yok" dememek için göstermelik satışlar yapıyor.

Şeker fabrikalarının mevcut durumda 3.93 TL olan şeker satış fiyatı ile üretim yapmalarının mümkün olmadığını söyleyen üreticiler, şekerin fabrika satış fiyatının en az 5 liraya çıkarılmasını talep ediyor.

Sektör yetkilileri, son 3 yılda sadece yüzde 26 zam yapıldığını belirterek, “Pancar alım fiyatlarına yüzde 25 artış yapıldı ancak şekere artış yapılmadı” şeklinde konuştu.

EN AZ YÜZDE 52 ZAM İSTİYORLAR

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pancar alım fiyatını 420 lira olarak açıklamasına rağmen Şeker Fabrikaları'nın herhangi bir açıklama yapmadığını dile getirdi. Başkan Akay, “Yaptığımız hesaplamalara göre, şekere yüzde 52 zam yapılırsa fabrikalar başa baş noktada faaliyetlerini sürdürür” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sozcu.com.tr, Karar.com