MBB, Reslog Projesi ile Rezilyans ve Göç Ana Planları Üzerinde Çalışmalarına Başladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi, İsveç Bölgeler ve Belediyeler Birliği, Türkiye Belediyeler, Çukurova Belediyeler ve Marmara Belediyeler Birliği iş birliğiyle hayata geçirilen 'Reslog Yerel Yönetimde Rezilyans Projesi' kapsamında, 'Rezilyans Değerlendirmesi ve Göç Ana Planı Çalışmaları' başladı. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi'nin olası şoklara karşı gösterdiği direnç, yeni stratejik yaklaşımlar ve bu bilgilerin rezilyans kavramıyla ilişkisi ele alındı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, birim yöneticileri ve uzmanların katılımıyla gerçekleşen toplantıda, M. Alim Çopuroğlu ve Uzman Sezin Üskent de hazır bulundu. Toplantıda, Mersin'in yoğun göç alan bir şehir olması nedeniyle, deprem, sel, göç gibi olası durumlarla baş etme yeteneği, yeni dönem stratejik yaklaşımlar ve bu bilgilerin rezilyans kavramıyla bağlantısı detaylı bir şekilde ele alındı.
Üskent: “Belediyelerin İmkân Sağlayıcı Ortamlarını Geliştirmelerine Destek Oluyoruz”
'Reslog Yerel Yönetimde Rezilyans Projesi'nin Kilit Uzmanı Sezin Üskent, projenin 2018'de Türkiye'de başladığını ve İsveç Bölgeler ve Belediyeler Birliği, Türkiye Belediyeler, Çukurova Belediyeler ve Marmara Belediyeler Birliği'nin ortak girişimi olduğunu belirtti. Projeyi İsveç hükümetinin fonladığını ifade eden Üskent, özellikle Suriye göçünden etkilenen belediyelerin rezilyansını artırmak amacıyla çalıştıklarını vurguladı.
Üskent, projenin çok boyutlu olduğunu ve 5 farklı çalışma alanını içerdiğini açıkladı. Bu alanlar arasında rezilyans değerlendirmeleri, göç ana planları hazırlıkları, çoklu rezilyans geliştirme çalışmaları, politika geliştirme, imkân sağlayıcı ortamların geliştirilmesine destek ve yerel ekonomik kalkınma yer aldı. Üskent, bu çalışmaların belediyelerin sivil toplum kuruluşlarıyla iş birlikleri yapmasına, birlikte yaşam hizmetlerini sunmasına ve yerel ekonomik kalkınmaya katkı sağlamaya odaklandığını ifade etti.
"Rezilyans, Belediyelerin Şoklara Karşı Planlamasını Önceden Yapabilmesi ve Hızlı Aksiyon Alabilmesini Sağlıyor"
Rezilyans kavramını değerlendiren Sezin Üskent, belediyelerin şok durumlarıyla başa çıkma yetenekleri, adapte olabilme ve buna göre aksiyon alma süreçleriyle ilgili olduğunu belirtti. Sürdürülebilir kalkınma ve planlamanın temelinin rezilyans yaklaşımını geliştirmek olduğunu vurgulayan Üskent, deprem, toprak kayması, göç ve sel gibi şokların, gelecekteki iklim kriziyle birlikte sayı ve çeşitliliklerinin artacağını ifade etti. Belediyelerin bu şoklara karşı önceden planlama yapabilme, hızlı aksiyon alma yeteneklerini değerlendirmek ve başa çıkma stratejilerini belirleme ihtiyacını vurguladı.
Rezilyans kavramının adapte olma kapasitesi ile ilişkili olduğunu aktaran Üskent, Mersin'in adapte olma kapasitesini artırmak ve güçlendirmek amacıyla farklı departmanların bir araya geldiğini ifade etti. Mersin'in 2024 yılı göç ana planı hazırlıklarının başlatıldığını belirten Üskent, rezilyans değerlendirmesi metodunu kullanarak her dairenin kendi rezilyansını değerlendireceğini ve göç özelinde planlamalar yapacaklarını dile getirdi.
"Yeni Dönem Stratejik Plan Hazırlıklarında Çok Büyük Katkılar Sunacak"
Üskent, ilerleyen süreçte depremin etkilerine yönelik Reslog çalışması yapacaklarını ve yerel ekonomik kalkınma analizlerini kullanacaklarını ifade etti. Çalıştaylar düzenleyerek sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte öncelikli alanları belirleyeceklerini söyleyen Üskent, bu çalışmanın belediyenin yeni dönem stratejik plan hazırlıklarına büyük katkı sağlayacağını ve belediyeye ufuk açıcı bir yol haritası sunacağını düşündüklerini ifade etti.
Halisdemir: "Proje, Büyükşehir Belediyesi'nin Tüm Birimlerini ve MESKİ'yi Kapsıyor"
Yoğun göç alan bir şehir olan Mersin'in nüfus kapasitesiyle ilgili belirli sınırları olduğunu ifade eden Ece Halisdemir, 2024'te hazırlayacakları stratejik planda göçü göz önünde bulundurarak daha bilgili adımlar atmaya çalıştıklarını belirtti. Stratejik planın belirlenen noktaları ve kapasite konusundaki sıkıntıları ele aldığını ifade eden Halisdemir, projenin belediyenin tüm birimlerini ve MESKİ'yi kapsadığını, Mersin'in güncel sorunlarının öne çıkarıldığını ve çözümlendiği konuların tespit edildiğini söyledi. Halisdemir, Mersin'in her geçen gün daha da gelişmesi için kararlı adımlar attıklarını belirtti.