MİKROPLASTİKSİZ BİR AKDENİZ İÇİN DENİZİ TEMİZLİYORLAR

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi bünyesinde faaliyet gösteren Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü ekipleri, deniz ekosistemini tehdit eden mikroplastikleri temizlemek amacıyla harekete geçti. Denizdeki mikroplastikleri minimuma indirmek için gözenekli file sistemi kullanan ekipler, bu sistemle günlük olarak mikroplastik temizliği gerçekleştiriyor. Aynı zamanda, ekipler, bu temizlik sistemiyle teknelerde de uygulanabilirliği için çalışmalarını sürdürüyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi'ne bağlı Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürü, mikroplastik temizliği konusunda şunları söyledi: “Denizlerde son yıllarda tahminlerin üzerinde artan ve deniz ekosistemini tehdit eden mikroplastikleri Mersin denizinden arındırmak isteyen ekipler, uygun ekipmanlarla temizliğe başladı. Ekipler, temizlik aparatının ucuna yerleştirdikleri ince dokulu gözenekli fileler sayesinde kıyıdan temizlik yaparken, zaman zaman da aynı temizliği teknelerle açılarak yapıyor. Çok minik olan mikroplastikleri toplayabilen fileler, deniz canlılarının mikroplastik yutmalarını da minimuma indirmiş oluyor."

Teymur: “Mikroplastikler, besin zinciri yoluyla insanlara kadar ulaşmaktadır”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürü Kaptan Pelin Teymur, mikroplastiklerin ciddi bir sorun teşkil ettiğine dikkat çekerek, “Akdeniz’de deniz kirliliğinin ana kaynağı yüzde 85 kara kaynaklı, yüzde 15 gemi kaynaklıdır. Kara kaynaklı ve gemi kaynaklı kirliliklerde de, denizlerimizde karşılaştığımız en yoğun kirlilik çeşidi plastik kirlilikleridir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, Akdeniz’deki atıkların yaklaşık yüzde 95’inin plastik atık olduğunu gösteriyor” dedi.

Kaptan Pelin Teymur, plastik atıkların doğadaki dönüşüm sürelerinin uzun olması ve çevreye zarar vermesi konusunda uyarılarda bulunarak, "Plastik atıklar, besin zinciri yoluyla deniz canlılarına, deniz canlılarından insanlara ve insan kanına kadar ulaşmış tehlikeli bir kirlilik çeşidini oluşturmaktadır. Mikroplastik adı verilen 5 milimetreden küçük plastiklerin temizlenmesi ise ciddi bir çalışma gerektiriyor" dedi.

Teymur, mikroplastiklerin temizlenmesi için özel bir gözenekli file sistemi geliştirdiklerini ve bu sayede el işçiliğiyle deniz yüzeyindeki çöpleri topladıklarını belirtti. Bu sistemle büyük parçaların toplanabildiğini ancak çok küçük parçaların kaçtığını ifade eden Teymur, "Deniz yüzeyinden topladığımız çöplerin büyük çoğunluğunu plastik atıklar oluşturuyor. Bu nedenle deniz araçlarına entegre edilebilecek bir otomasyon sistemi üzerinde çalışıyoruz. Duyarlı vatandaşlardan çöplerini geri dönüşüm kutularına atmalarını veya kaynağında ayrıştırmalarını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.