Samanyolu dışında ilk kara delik keşfedildi

Astronomlar, Büyük Mecellan Bulutu'ndaki yıldızlar topluluğunun olduğu NGC 1850 içinde bir kara delik keşfetti. Söz konusu kara delik Samanyolu Galaksisi dışında keşfedilen ilk keşif olma özelliğini taşıyor.

Avrupa Güney Rasathanesi'nin (ESO) Şili'de bulunan Çok Büyük Teleskobu'nda çalışan astronomlar Samanyolu Galaksisi dışında ilk kez bir kara delik keşfetti.

Kara delik Samanyolu'nun komşusu olan Büyük Mecellan Bulutu'ndaki yıldızlar topluluğunun olduğu NGC 1850 içinde bulundu

160 BİN IŞIK YILI UZAKLIKTA

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlanan araştırmaya göre yeni keşfedilen kara delik 160 bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Elektromanyetik spektrum üzerindeki ışığın özelliklerini ölçerek materyalleri belirlemeye yarayan MUSE adlı yöntemi kullanan ekipte bulunan Sebastian Kammann'a göre bu teknik ile uzayda 'oldukça kalabalık' olan bölgeler izlenebiliyor.

YILDIZ VE GEZEGENİ YUTTUĞUBDA KARA DELİK FARK EDİLİYOR

Kara deliklerin, Samanyolu Galaksisi gibi büyük galaksilerin çoğunda yer aldığına inanılıyor.

Etrafındaki ışığı dahi içine çektiğinden dolayı kara delikleri keşfetmek oldukça zor. Bilim insanları ancak yanındaki bir yıldızı veya gezegeni yuttuğunda kara deliğin varlığını öğrenebiliyor.

Kütlesel çekimin hareket halindeki ışık üzerinde etkileri Albert Einstein'dan bu yana bilim dünyasının en çok merak ettiği konuların başında geliyor.

Kaynak: Karar.com