Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı Araştırması: Türkiye’nin yüzde 75’inde farkındalık var

Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı Araştırması‘nın sonuçlarına göre, iklim değişikliğinin etkileri konusunda farkındalık oranı yüzde 75 seviyesinde.

Araştırma, Yuvam Dünya Derneği ve KONDA araştırma şirketi tarafından nisan 2021’de 74 ilde telefon yoluyla yapıldı.

Ulaşılan 3 bin 22 kişiye farkındalık, kırılganlık ve sorumluluk alanında 10 farklı soru soruldu.

Araştırma sonuçlarına göre, iklim değişikliğinin hava olaylarına ve doğaya etki ettiği konusunda toplumun dörtte üçünde yaygın bir farkındalık bulunuyor.

KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın sonuçlara ilişkin değerlendirmesi şöyle: “Üç temel mesele var; birincisi bu toprakların insanları problemin ne olduğunun farkındalar. İkincisi problem karşısında kendilerini kırılgan ve zayıf görüyorlar ve üçüncüsü bu konuda devletin öncülüğünde herhangi bir seferberlik veya politika üretildiğinde davranışı değiştirme konusunda arzulu ve istekliler.”

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz ise şunları söyledi: “Araştırma sonuçlarında devlet ya da diğer kurumların harekete geçmesi halinde kişilerin bu hareketi destekleme yönünde çalışma arzusu içinde olduğunu görüyoruz. İklim değişikliği çok kolay algılanabilecek bir problem değil. Ancak çiftçi her gün toprakla meşgul olduğu için bütün problemlerin farkında. Arada tek farklı olabilecek nokta, bunun sebeplerinin nereye atfedildiği. Çiftçiye bakacak olursanız, ‘şu barajı yaptılar ve bundan beridir iklim değişti’. Çünkü sebep sonuç ilişkisindense zamanlama ilişkisini insan hesaba katıyor.

Kaynak: Diken.com