Türkiye’nin en ucuz arabası gerçekten o mu?
Fransız otomobil üreticisi Citroen, sıkışık trafik sorununa çözüm olarak projesini geliştirdiği şehir odaklı, iki kişilik ve tamamen elektrikli motora sahip Citroen Ami marka araçlarını Türkiye'ye getirdi. Mart ayı itibarıyla satışına başlanan Citroen Ami, Türkiye'nin en ucuz arabası olarak sunuluyor ve yüksek satış rakamlarına ulaşmayı hedefliyor. Biz aracın fiyatına bakınca pek de ucuz olmadığını muadili bir aracın 57 bin 500 liradan satıldığını söyleyebiliriz. Detaylar haberimizde...
Orta sınıf otomobil fiyatlarının bir milyon liraya yaklaştığı günümüzde Fransız otomotiv üreticisi Citroen, tamamen şehir içi kullanım için üretilen elektrikli motora sahip Ami marka otomobilin satışına başladı. Araç hemen hemen tüm haber sitelerinde Türkiye'nin en ucuz arabası olarak sunulsa da biz aynı fikirde değiliz. Zira aracın fiyatına bakınca insan 'Neden bu arabaya bu parayı vereyim?' diye düşünmeden edemiyor. Citroen Ami ile aynı konsepte sahip başka bir otomobilin 57 bin 500 liradan satıldığını söylersek iddiamızda haklı olduğumuzu siz de anlayacaksınız.
3 SAATTE ŞARJ OLUYOR B1 EHLİYETİ KULLANMAK İÇİN YETERLİ
Türkiye'nin en ucuz arabası olarak lanse edilen Citroen Ami 2022 Mart'ta ülkemizde resmi olarak satılmaya başladı. Tamamen elektrikli olan Citroen Ami, 8 beygirlik bir motora ve 75 km'lik menzile sahip. 75 kilometre hıza çıkabilen Citroen Ami'yi ev prizinden tam 3 saatte şarj etmek mümkün ve 16 yaşında alınabilen B1 ehliyetiyle trafiğe çıkarmaya izin var.
CITROEN AMI DONANIM SEÇENEKLERİ
My AMI Gri, My AMI Mavi, My AMI Turuncu ve My AMI Khaki olmak üzere 4 farklı donanıma sahip araçta ekstra donanımlar için My AMI POP, bol turuncu ve arka spoyler ile eğlenceli, genç ve sportif bir tema olarak öne çıkıyor. My AMI VIBE ile tavan kaplaması dahil şık, grafik bir görünüm ortaya koyuyor. Bu 2 kişiselleştirme paketi, teslimat öncesinde profesyoneller tarafından uygulanıp aksesuar olarak müşteriye sunuluyor.
KÖPRÜLERDEN GEÇİŞİ YASAK
Citroen Ami'nin Türkiye'nin en ucuz arabası denilerek piyasada satılacağını söyledik, firmadan yapılan açıklamaya göre araç 210 bin liraya satılacak. Aracın klasik bir otomobilden farklı olduğunu hatırlatmakta fayda var zira aracı satın almayı düşünürseniz İstanbul'daki köprülerden geçişinin yasak olduğunu hatırlatalım. Araç için normal bir araba sahibinin devlete Ocak ve Haziran aylarında iki taksit halinde ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi ise ödenmiyor.
Fotoğraf Altı: Ami'nin Avrupa'da Buggy adı verilen bir cross modeli mevcut.
BU OTOMOBİLİ KİMLER ALABİLİR?
Citroen Ami, fiyatı bakımından Türkiye'nin en ucuz arabası olarak tanıtılsa da kullanım açısından herhangi bir aile otomobili gibi değil. Araba bir motor, şasi ve direksiyon temeli üzerinde inşa edilmiş. Bagajı olmayan araç tek kabin içine ters yönlere açılabilen kapılar vasıtasıyla iki yetişkin yolcunun seyehat edebilmesine imkan tanıyor. Güvenlik ekipmanı olarak düşünülen ABS, ESP, hava yastığı (Airbag) gibi donanımlar araçta mevcut değil. Bu haliyle otomobil 4 tekerlekli bir motoru andırıyor. Citroen Ami ile aynı konsepte sahip ve aynı teknik özellikleri bulunan başka marka araç sahibinden.com'da 57 bin 500 liraya satılıyor. Aracı almayı düşünen insanların kısa mesafeli ev-okul, iş yeri ev arasında ulaşım konusunu çözmek için ya da şehir içinde kısa gezintiler için tercih edebileceğini öngörebiiriz.
CITROEN AMI TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Şimdi gelin Citroen Ami'nin teknik özelliklerine bir göz atalım.
Citroen Ami, 2 kişilik oturma kapasitesine sahip ve bagajı yok. Aracın 14 inç büyüklüğünde tekerlekleri bulunuyor, 2.41 metre uzunluk, 1.39 metre genişlik ve 1.52 metre yüksekliğe sahip.
Citroen Ami'nin 2 yıl ve sınırsız kilometre garantisi bulunuyor. Aracın bataryalarında da 3 yıl ve 40 bin km garantisi bulunuyor. PSA Türkiye'nin bu araca özel kasko ürünü çalışmaları ise devam ediyor.
* Yüzde 100 elektrikli ve parçaları üretilirken geri dönüşümlü malzeme tercih edilmiş.
* 75 km menzili var. Otoyollardan ve köprülerde geçmesi yasak, semtler arası seyahat için yeterli
* Önden çekişli bir otomobil
* Motoru 8 beygir güç üretiyor
* Düşük motor gücü ve hızlanmaya sahip, 50 km maksimum hıza ulaşıyor.
* 485 kg ağırlığında olan otomobil, neredeyse bir scooter gibi
* Avrupa'da 16 yaş ve üzeri için ehliyetsiz kullanılabilirken Türkiye'de B1 ehliyet şart bulunuyor
* Araçta vites kolu veya debriyaj bulunmuyor.
Kaynak: Karar.com