Vatandaş dolar satmaya değil de almaya mı koşmuş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 20 Aralık'taki Bakanlar Toplantısı sonrası dövize endeksli mevduat sistemini açıklamasının ardından 21 Aralık'ta 1,75 milyar döviz bozdurulduğu açıklanmıştı. Ancak BBDK verilerinde, 20'sinde 259,6 milyar dolar olan yabancı para mevduatının 21'inde 261 milyar doları aştığı yer aldı. Yani o gün vatandaş söylenenin aksine döviz bozdurmadı, yaklaşık 1,7 milyar dolar daha aldı.

SEDA ÇAKIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Aralık'ta gerçekleştirilen Bakanlar Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, vatandaşların tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek için "yeni bir finansal alternatif sunduklarını" belirterek TL mevduat hesaplarının getirisinin döviz getirisi altında kalması durumunda aradaki farkın vatandaşlara ödeneceğini bildirmişti.

Ekonomi gündemine oturan "Kur korumalı TL Vadeli Mevduat" düzenlemesinin ardından 18,36'yı gören dolar 10,25'e, zirvesini 20,74'e taşıyan euro ise 11,62'ye kadar çekilmişti.

İŞ BANKASI: 1,75 MİLYAR DÖVİZ BOZDURULDU

Ekonomide dengelerin altüst olduğu akşamın ardından 21 Aralık günü Bloomberg HT'de soruları yanıtlayan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından detayları açıklanan 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat'ına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İş Bankası Genel Müdürü Aran, "Tedbirlerin açıklanması sonrası bu sabah itibariyle 1,75 milyar döviz bozduruldu" diye konuştu.

Ajanslar ise vatandaşların 'kurdaki dalgalanmayı durduran finansal alternatifler ve ekonomik tedbirlerin ardından', ellerindeki dolar ve euroyu bozdurmak için Kapalıçarşı ve Tahtakale'deki döviz bürolarına akın ettiği haberlerini peşi sıra geçti.

ZİRAAT BANKASI: 1 MİLYAR DOLAR BOZDURULDU

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar da yine aynı gün yani 21 Aralık'ta, Habertürk TV'de konuşmuş ve "En son 1 milyar dolar civarında bir para bozduruldu cumhurbaşkanının açıklamasından sonra şu ana kadar" sözlerini kaydetmişti.

BDDK VERİLERİ TAM TERSİNİ SÖYLÜYOR

Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) açıkladığı günlük veri bültenine göre, 20 Aralık günü 259,6 milyar dolar olan yabancı para mevduatlarının 21 Aralık’ta 261 milyar doları aştığı görüldü.

Yani açıklamaların aksine 1,75 ya da 1 milyar dolarlık satış değil, ortalama 1,7 milyar dolarlık bir alış gerçekleşti.

HÜKÜMETTEN 50 MİLYAR DOLARLIK BEKLENTİ

Öte yandan Hükümet dövize endeksli mevduat sistemiyle ilk aşamada 50 milyar dolarlık mevduatın TL'ye döneceğini öngörüyor. Ekonomistler ise halkın sisteme güvenmesini sağlayacak enstrümanların devreye sokulmadığı görüşünde. Ayrıca yeni finansal sistem, pek çok iktisatçı tarafından 1960'larda ve 70'lerde uygulanan 'Dövize Çevrilebilir Mevduat'a (DÇM) benzetildi. Dövize Çevrilebilir Mevduat, ilk olarak 1967 yılında hayata geçti ancak kısa soluklu oldu. 1974’teki yeni DÇM ise dört yıl sürdü. Amaç bugünkü gibi döviz darlığı çeken piyasaya dışarıdan döviz girişini teşvik etmekti.

Kaynak: Karar.com