Vücut direncini artıran yaşlanmayı geciktiren gizemli bitki
Parkların, bahçelerin, sokakların süsü hibiskus çiçeğinin kurutulması ile elde edilen, kimi yörelerde 'kerkede' adı da verilen hibiskus çayının şifası saymakla bitmiyor. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücut direncini artırdığı bilinen hibiskus çayı, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. İşte, hibiskus çayının faydaları ve demleme yöntemleri...
Kıpkırmızı rengi, kuşburnu çayına benzeyen hafif mayhoş tadı ve kış aylarında iç ısıtan sıcaklığı ile hibiskus çayı, ülkemizde sıklıkla tercih edilen bitki çayları arasında yer alıyor. Yaz günlerinde ise soğuk demleme yöntemi ve buzlu servisi ile ferah bir içecek tercihi oluyor.
HİBİSKUS ÇAYININ FAYDALARI
Hibiskus çiçeği; bamba, gülhatmi, Mekke çiçeği gibi isimlerle de tanınıyor. Hibiskus, dünyanın her yerinde yetişebilen bir bitkidir. Genellikle çay şeklinde tüketilen hibiskus bitkisinde bol miktarda C Vitamini bulunur.
Hibiskus çayının faydaları şunlardır:
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Kan basıncını düşürür ve tansiyonu dengeler.
* Birçok kanser türüne karşı vücudu korur.
* Akciğeri temizler.
* Mantar oluşumunu engeller.
* Kilo alımına neden olan ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
* Düzenli bir şekilde hibiskus çayı tüketmek, bel çevresinde incelme ve vücut yağlarında azalma sağlar.
* Böbrek iltihabına iyi gelir.
* Kabızlık ve şişkinliği giderici özelliği bulunur.
* Kan basıncını düşürmenin yanı sıra, bazı çalışmalar hibiskus çayının kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan kandaki yağ seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini araştırır.
* Kadınlarda sık yaşanan regl sancısı, hormonal bozukluklar, ağrı ve kramp gibi durumlar yatıştırabilir.
* Vücutta bulunan serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olur. Bu sayede yaşlanma etkilerinin geciktirilmesine yardımcı olduğu söylenebilir.
* Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileşmeye yardımcı olur.
* Sigarayı bırakan kişilerin akciğerlerini 70 günde temizler.
* Antibakteriyel özelliği sayesinde vücudun içten temizlenmesine katkı sağlayarak cildin güzelleşmesine destek olur.
* Vücuttaki kötü kolesterol seviyesini azaltır, iyi kolesterolü dengede tutar.
* Fiziksel ve zihinsel olarak rahatlama sağlar. Sinir sistemini sakinleştirir.
HİBİSKUS ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Malzemeler:
* 1 tutam kurutulmuş hibiskus çiçeği
* 1 su bardağı su
Öneri: Malzeme miktarını kişi sayısına göre aynı oranda artırabilirsiniz.
Yapılışı:
* Suyu kaynatıp bir kenara alın. Ardından içine kurutulmuş hibiskusları ilave edip bu şekilde 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
* İsterseniz bu çayı demlerken içine 1-2 adet kuşburnu ekleyebilir, demledikten sonra tatlandırmak üzere içerisine bal, limon ya da çubuk tarçın ilave edebilirsiniz.
HİBUSKUS ÇAYINI HAMİLELER TÜKETEBİLİR Mİ?
Hibiskus çayının zararlı olabileceği grupların başında hamilelik dönemlerindeki kadınlar geliyor. Düşük riski oluşturma ihtimali olduğundan hamilelik döneminde tüketilmesi asla önerilmiyor.
Bunun yanı sıra, emziren annelerin de mutlaka doktorlarına danışmaları, doktor onayı olmadığı sürece asla tüketmemeleri gerekiyor.
Kalp ve tansiyon hastalıkları başta olmak üzere ciddi, kronik bir rahatsızlığı bulunanların, her gün düzenli olarak ilaç kullanması gerekenlerin, hormonal bir tedavi görenlerin ya da alerjik bir bünyesi olanların da kullanmadan önce doktorlarına danışmaları büyük önem taşıyor.
HİBİSKUS ÇAYI GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Hibiskus bitkisinin doz aşımı kan basıncını fazlaca düşürdüğü için hipotansif (düşük tansiyon) olan bireylerde baygınlığa bile neden olabilir. Bazı kişilerin halüsinasyon görmelerine de neden olabilir.
Bu sebeple hibiskus çayı günde 1 bardak içilmelidir.
HİBİSKUS ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Satın alırken koyu kırmızı renkte olan hibiskus yaprağını dilinize değdirin hafif ekşi bir tat bırakıyorsa onu satın alın. Ekşi tat bırakmıyorsa ya raf ömrü geçmiş bir bitkidir ya da uygun toprakta yetişmemiştir.
Kaynak: Karar.com