Van’ın Özalp ilçesinde 407 hektar alanı kaplayan Akgöl’ün kuruması nedeniyle bölgede barınan kuş türleri, başka alanlara göç etmek zorunda kaldı.
İlçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunan, yağmur ve kar sularıyla beslenen, dokuz kilometre kıyı uzunluğuna sahip Akgöl, kuraklıktan olumsuz etkilendi.
Göç mevsiminin başlamasıyla her yıl onlarca türden binlerce kuşa ev sahipliği yapan göl, küresel ısınma, yağışların azlığı ve hızlı buharlaşma nedeniyle kurudu.
Kıyısındaki sazlık alanlarında her yıl koloniler halinde görüntülenen başta flamingo olmak üzere dikkuyruk, kılıç gaga, cılıbıt, angıt ve suna gibi kuşlar, yaşam alanlarının çoraklaşması nedeniyle gölü terk etti.
AA’ya konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bölgede ‘ciddi bir iklim değişikliğinin yaşandığını’ söyledi.
Alaeddinoğlu, şunları söyledi: “Keşke geçmişte olduğu gibi yağışlara bağlı dönemler olsaydı ama şimdi öyle bir durum yok. Bu kez kuraklık hakikaten hayatımıza giriyor. Bu, artık bir salınım değil hayatımızın bir parçası haline dönüşüyor. Bu durum belli bölgeler için, yani su kaynağına ulaşılamayan yerler için risk. Kuraklık, kapalı havzalar için çok daha büyük bir risk.”
Bu mevsimde göl suyunun maksimum düzeyde olması gerekiyordu. Kar ve yağmur sularının en iyi olması gereken dönem. Yine buharlaşmanın az olması gerekiyor fakat tüm bu dengeler değişti. Yağışlar düştü, kar suları yok ve buharlaşma iki kat arttı.”
Bundan sonra Akgöl’de ‘daha da kötüleşen bir sürecin kendilerini beklediğini’ aktaran profesör, ‘kuruduktan sonra bir yeri yaşatmanın zor olacağını’ ifade etti.
YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ise gölde ilkbahar mevsiminin son günlerinden itibaren etkili olan kuraklığın ‘şaşırtıcı’ olduğunu söyledi.
Aslan, şunları söyledi: “Aslında temmuz ve ağustos aylarında suyun azalmasını bekliyorduk ama çok erken bir kuruma oldu. Bu da oradaki yaban hayatını ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Üremek için ve göç güzergahında olduğu için Akgöl’e gelen flamingo dahil birçok kuş türü başka sulak alanlara göç etmek zorunda kaldı. Kuraklık böyle devam ederse diğer sulak alanlarımız da etkilenebilir.
Çok erken bir kuraklıkla karşı karşıya kaldık. Bu, sadece ilimizde değil ülkemizin tamamında görülüyor. İlerleyen günlerde ve özellikle ağustos ayında bu kuraklığı daha çok hissedeceğiz. Bu da kuşlar ve diğer yaban hayatı için olumsuz sonuçlar doğuracaktır.”
Akgöl kıyısındaki Bağrıaçık Mahallesi’nin muhtarı Necmettin Yalın da şöyle konuştu: “Yıllardır böyle bir kuraklık yaşamadık. Yıllardır akan çeşmelerimiz bu yıl kurudu. Çok kötü bir süreçteyiz. Çiftçilerimiz çok sıkıntı yaşıyor. Akgöl özellikle flamingoların uğrak yeriydi. Birçok kuş türü buraya geliyordu. Kuş cennetiydi. Maalesef kuraklıktan dolayı kuşlar göç etti. Göl tamamen kurudu ve görüntüsüyle Tuz Gölü’nü andırıyor.”
Kaynak: Diken.com.tr
YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.