Birleşmiş Milletler: 1000’in üstünde sivil yaralandı veya öldü

Birleşmiş Milletler: 1000’in üstünde sivil yaralandı veya öldü

ABONE OL
Mart 5, 2022 00:49
Birleşmiş Milletler: 1000’in üstünde sivil yaralandı veya öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’nın 24 Şubat’ta üç cepheden başlattığı Ukrayna işgalinde dokuzuncu güne girildi.

Rusya’nın devam eden saldırılarına rağmen başkent Kiev’de hükümet henüz devrilmedi ama yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ya da yaralandığı ve 1 milyondan fazla kişinin Ukrayna’dan kaçtığı bildirildi.

Diken, gelişmeleri dakika dakika aktarıyor.

4 Mart

23:09 Birleşmiş Milletler, Ukrayna’da 24 Şubat’tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000’i geçtiğini açıkladı.

23:01 Rusya medya düzenleyicisi Roskomnadzor ülke çapında Twitter’a erişimi kısıtladı.

22:58 Rusya’da, Ukrayna’daki işgale ilişkin ‘sahte bilgi yayanlara’ 15 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘sahte haber yayanlara’ hapis cezası öngören kararnameyi imzaladı.

‘Kasıtlı şekilde sahte haber yayanlara’ 10 yıl hapis cezası verilmesinin onaylandığı kararnameyle, söz konusu haberlerin ‘önemli sonuçlar yaratması’ halinde cezanın süresi 15 yıla kadar çıkabilecek.

ABD: Konuşlanan Rus birliklerinin yüzde 92’si Ukrayna’da

22:31 Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, gazetecilere Pentagon’un ana gelişmeleri nasıl gördüğü konusunda bilgi verdi.

Öne çıkan satırbaşları:

  • Rusya, işgalin başlangıcından bu yana 500’den fazla füze fırlattı. Rusya’nın konuşlandırdığı savaş gücünün yüzde 92’si şu anda Ukrayna’nın içinde.
  • Ukrayna üzerindeki hava sahası tartışmalı olmaya devam ediyor.
  • Kiev’in kuzeyindeki Rus kuvvetleri hala şehrin yaklaşık 25 kilometre dışında.
  • Rus kuvvetleri, Çernigiv ve Harkov şehir merkezlerine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta.
  • Güneyde, Rus kontrolüne geçtiği bildirilen Herson’da hala şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
  • Odessa’nın kuzey doğusundaki Mıkolayiv’de çatışmalar var.
  • Moskova, güneydeki Mariupol’u kuzeyden ve kıyıdan kuşatmayı planlıyor.
  • Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırıda şu ana kadar herhangi bir radyoaktif sızıntı yok.
Fotoğraf: Reuters

Rusya’dan Çavuşoğlu’nun müzakere önerisine destek

22:24 Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye’de bir araya gelmesini desteklediklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘şartlar el verirse’ Antalya Diplomasi Forumu’nda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba’yı bir araya getirmek istediklerini söylemişti.

Ukrayna, Rusya’dan yabancı öğrenciler için ‘güvenli koridor’ istedi

22:05 Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kislitsiya, Rusya’dan ülkesindeki yabancı öğrencilerin ayrılabilmesi için güvenli koridor sağlamasını istedi.

Ukrayna’nın BM Büyükelçisi Kislitsiya, Rusya’nın savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğini söyledi.

Kyslytsya, BM Güvenlik Konseyi’ne de Ukrayna hava sahasını tüm uçuşlara kapatması çağrısını yineleyerek, “Ukraynalılar hayatlarıyla bedel ödüyor. Şimdi hareke geçmezseniz, sadece Ukrayna için değil herkes için çok geç olacak” dedi.

21:43 ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya’nın Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısı nedeniyle ‘dünyanın nükleer bir felaketi kıl payı atlattığını’ söyledi.

Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi’ne brifinginde, Rusya’nın nükleer santrale ‘pervasız’ saldırısının Avrupa’daki en büyük nükleer santrali ve sivillerin güvenliğini tehlikeye attığını belirtti.

Thomas-Greenfield, Rusya Devleti Başkanı Vladimir Putin’i, birliklerini nükleer santralde ‘intihar görevine’ göndermemeye çağırdı.

21:37 Rusya’da, sosyal medya sitesi Facebook’a erişim yasaklandı.

20:00 Ukrayna polisi, Rusya hava saldırısının Kiev bölgesinde kırsal bir yerleşim bölgesine isabet etmesi sonucu ikisi çocuk yedi kişinin öldüğünü kaydetti.

Ukraynalı milletvekili Rüstem Umerov, söz konusu köyün fotoğrafını paylaştı.

19:57 Birleşmiş Milletler, Rusya’nın Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısının uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini belirtti.

18:50 Ukrayna’nın Mariupol kentinin belediye başkanı Vadim Boyçenko, kentin suyu, ısısı veya elektriğinin olmadığını bildirdi. Rusya’nın saldırısı altındaki kentte gıda da bitiyor. Boyçenko, ortak insani koridor talep etti.

Ukrayna’dan NATO’ya: Silahlardan çok daha fazlaya ihtiyacımız var

18:41 Mühimmat ve silah gönderen NATO ülkelerine teşekkür eden Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, daha fazla yardım istedi.

Kuleba, Facebook’tan yayınladığı videoda şunları kaydetti: “Bize yardım edin eğer etmezseniz korkarım ki acımasız Rus pilotların bombaladığı sivil Ukraynalıların hayatları ve acılarının sorumluluğunu paylaşmak zorunda kalacaksınız.”

Kuleba, Avrupa ülkelerini ‘Avrupa’da bir Suriye yaratılmasına izin vermemeye’ çağırdı. Bakan, “Bu bir savaş, savaşta galip geldiğimiz ana kadar her şey yapılması gerekiyor” dedi.

Fotoğraf: Facebook

17:38 Rusya Devlet Başkanı Putin, Almanya Başbakanı Scholz’a hafta sonu için üçüncü tur görüşmelerin öngörüldüğünü söyledi.

17:12 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya’nın Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısının ardından acil toplanma kararı aldı.

AA’nın aktardığına göre BM Güvenlik Konseyi, yerel saatle 11.30’da toplanacak. Toplantı talebi, İngiltere, ABD, Arnavutluk, Fransa, İrlanda ve Norveç’ten geldi.

Ukrayna Nükleer Düzenlemeler Denetim Kurulu, ülkedeki çatışmalar sırasında Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasının Rus ordusunun kontrolüne geçtiğini duyurmuştu.

Kurulun açıklamasında santral sahasında çatışmalar sonucu çıkan yangının söndürüldüğü, Rus ordusunun kontrolüne geçmesine rağmen santral personelinin çalışmalarını sürdürdüğü belirtilmişti.

Açıklamada, santraldeki güç ünitelerinin bütünlüğünü koruduğu, radyasyon durumunda değişiklik tespit edilmediği bildirilmişti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Nükleer santralda çıkan yangında çok sayıda kişi öldü veya yaralandığını kaydetmişti.

Rusya saldırısında alev alan Zaporijya yerleşkesindeki idari bina. (Fotoğraf: Reuters)

16:01 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Putin’i, işgali derhal durdurmaya ve tüm kuvvetlerini koşulsuz olarak Ukrayna’dan geri çekmeye çağırdı. Stoltenberg ayrıca, NATO müttefiklerinin, bu savaşın Ukrayna’nın ötesine tırmanmasını önlemek gibi bir sorumluluğu olduğunu söyledi.

Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’da misket bombaları kullandığını kaydetti.

Fotoğraf: AA

15:35 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘şartlar el verirse’ Antalya Diplomasi Forumu’nda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba’yı bir araya getirmek istediklerini söyledi.

13:56 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı, Rus birliklerinin Karadeniz kıyısındaki liman kenti Mikolayiv’e girmek için düzenlediği saldırının geri püskürtüldü.

Konu hakkında bilgi Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı tarafından verildi.

Yerel yetkililer Rus askerlerinin kente girdiğini duyurmuş bölge valisi Vitaliy Kim ise sakin olunması çağrısında bulunup kentin bazı kısımlarında çatışmaların sürdüğünü açıklamıştı.

12:34 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO’nun tüm müttefiklerini ve topraklarını Rus saldırılarından koruyacağını söyledi.

NATO üyesi ülke dışişleri bakanlarının Belçika’nın başkenti Brüksel’deki toplantısı öncesinde konuşan Blinken, “Bizimki bir savunma ittifakı. Biz çatışma aramıyoruz ama çatışma bize gelirse buna hazırız ve NATO sınırlarının her bir santimini koruyacağız” dedi.

Blinken şöyle devam etti: “Gece boyunca bir nükleer santrale saldırdığına yönelik haberler dinledik. Sadece bu bile bu savaşın ne kadar ihtiyatsız bir biçimde ilerlediğini ve savaşın sona erdirilmesinin ve Rusya’nın tüm birliklerini geri çekerek iyi niyetli bir diplomatik çaba göstermesinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermeye yetiyor.”

9:50 AA’nın aktardığına göre Ukrayna, Zaporijya Nükleer Santrali sahasında kontrolün Rus ordusuna geçtiğini açıkladı.

9:31 Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Zaporijya Nükleer Santrali’nde çıkan yangının ardından hayati önem taşıyan ekipmanın etkilenmediğini ve radyasyon seviyelerinde herhangi bir değişiklik görülmediğini açıkladı.

7:53 Rus ve Ukrayna silahlı kuvvetleri arasında devam eden yoğun çatışmalar sırasında Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin yerleşkesinde çıkan yangın söndürüldü.

Açıklama Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi’nden geldi.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Ukrayna’da üretilen elektriğin beşte birinden fazlasının sağlayan Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki radyasyon seviyesinin yükseldiğine dair bir belirti görülmediğini söylemişti.

3:43 Ukrayna’da Rus güçlerinin yaklaştığı Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktığı bildirildi.

Fotoğraf: Reuters

Santralin güvenlik kameralarının YouTube üzerinden yapılan canlı yayınında, gece saatinde santral sahasında patlamalar ve karşılıklı mermi atış ışıkları görüldü. Patlamaların ardından santral bölgesinden dumanların çıktığı kameraya yansıdı.

Santralin bulunduğu Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov, santrale saldırılara bir an önce son verilmesini istedi.

Zaporijya Nükleer Santrali basın servisinin açıklamasında, santral sahasında yangın çıktığı bildirildi.

Ancak yangının santralin tam neresinde olduğu, hangi boyutta çıktığı ve akıbeti açıklanmadı.

Rus tanklarının, dün akşam saatlerinde santralin yakınındaki bir kasabaya girdiği belirtilmişti.

Zaporijya Nükleer Santrali Basın Servisi yetkilisi Andrey Tuz, santral personelinin güvenliğin sağlanması için gerekenleri yaptığını söyledi.

Zaporijya Bölgesi Askeri İdare Başkanı Aleksandr Strauh ise yangının söndürülmesi için itfaiyecilerin santral sahasına girmesine izin verildiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi’nin sosyal medya hesabındaki açıklamada, yangının santralin dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi.

Yangının kontrol altında olduğu belirtildi.

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali

Fotoğraf: Reuters

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor.

Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali’nin kontrolünü ele geçirmişti.

Ülkedeki dört tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor.

Biden ve Zelenski’nin çağrısı

ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’yı Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki askeri operasyonlarını durdurmaya ve itfaiye güçlerinin alana erişimine izin vermeye çağırmıştı.

Kaynak: Diken.com.tr

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

rk
rk