Son zamanlarda dünya basınına taşınan Türkiye’deki doktorların sorunlarına New York Times’da da yer verildi. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en çok oy kazandıran icraatının Türkiye’deki sağlık sisteminin genişletilmesi olduğu, ancak hızla artan enflasyonla beraber maaşları asgari ücret düzeyine inen doktorların yurt dışında daha iyi şartlar aradığı bildirildi.
Doktorlar, özellikle pandemiyle birlikte ezici iş yükünden, çalışmalarının karşılığını alamamaktan ve mesleğe yönelik saygının azalmasıyla birlikte artan fiziksel şiddetten şikayet ediyor.
New York Times’da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlık alanında yaptığı değişiklikler uzun süre meyvesini verdi. Türkiye’nin kaliteli tıp fakülteleri ve uzmanlarıyla gurur duyduğu ifade edilen haberde, bu sayede özel sağlık sektörünün geliştiği bildirildi.
Ancak sağlık sisteminde pandemiyle birlikte artan stres, doktorların olağanüstü şartlarda çalışmasına, buna karşılık düşük ücret almalarına neden oldu. Türk Lirası’nın hızla değer kaybetmesi, ancak alım gücünün buna mukabil dengelenmemesi veya artırılmaması da en büyük etkenler arasında sayılıyor.
NYT’da yer alan haberde birçok doktorun görüşüne de yer verildi. Mezun olduktan iki yıl sonra Türkiye’den ayrılan 26 yaşındaki Dr. Furkan Çağrı Koral, “Üç yıl önce maaşın adil olduğunu söyleyebilirdim ama şu an adil değil. Türkiye’deki doktorlar iş yükünü ve aldıkları riskleri hesaba kattığınızda köle işçi düzeyinde çalışıyor” dedi.
Çin devletinin gazetesi Global Times da geçtiğimiz ay Türkiye’deki doktorların artık zorlandığına ve yurt dışına iş fırsatı kovalamaya gittiğine “Şiddet, düşük ücret, uzun çalışma saatleri Türkiye’nin sağlık çalışanlarını yıldırıyor” başlıklı haberinde yer vermişti.
Kaynak: Karar.com
YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024