DOLAR

34,3005

0.11%
EURO

36,9660

-0.11%
ALTIN(gr)

2.994,22

-1,10%
BİST 100

8714.69

-1,10%
Uzmanlardan korkutan yorum: Türkiye, 3. kur kriziyle karşı karşıya

Uzmanlardan korkutan yorum: Türkiye, 3. kur kriziyle karşı karşıya

ABONE OL
Kasım 19, 2021 00:01
Uzmanlardan korkutan yorum: Türkiye, 3. kur kriziyle karşı karşıya
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk lirası, döviz kuru karşısında erimeye devam ediyor. Dolar/TL bugün 10,25’i aşarak tarihi rekorunu kırdı. TL’nin değer kaybına ilişkin eski Merkez Bankası Başekonomisti Kara, “Döviz kuru ve enflasyonu raydan çıkarıp sonra ‘vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ demenin hiçbir anlamı yok” yorumunda bulurken, ekonomist Erik Meyersson ise, ”Ciddi bir politika değişikliği görülmemesi durumunda Türkiye 3. kur krizi yaşayabilir” uyarısında bulundu.

Dolar/TL kuru yüzde 1,5’i aşan günlük artışla 10,25 seviyesinin üzerini test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. Çeyrek altının fiyatı yeni bir rekorla ilk kez 1000 TL’yi aşarken, gram altın da 613 TL’ye dayandı. Yerli ve yabancı ekonomistler dolar karşısında ezilen Türk Lirası’nın bugünkü değer kaybı için korkutan tahminlerde bulundu.

Öte yandan, perşembe günü gerçekleşecek olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Kasım toplantısında gevşeme adımlarına devam edeceği beklentisi de lirada zayıflık yaratan faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam ederek politika faizini 100 baz puan indirmesi bekleniyor.

”VATANDAŞI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ’ DEMENİN HİÇBİR ANLAMI YOK’

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, Twitter hesabından, “Döviz kuru ve enflasyonu raydan çıkarıp sonra ‘vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ demenin hiçbir anlamı yok” diyerek bunun, “Kamyonla vatandaşın üzerinden geçip sonra tedavi masrafını biz karşılarız demeye benzediğini” söyledi.

‘TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ KUR KRİZİ YAŞANABİLİR’

Goldman Sachs ekonomisti Erik Meyersson ise, Türkiye’de ciddi bir politika değişikliğinin yapılmaması durumunda 2018’den bu yana üçüncü kur krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Bluebay Varlık Yönetimi’nden Tim Ash de bu paylaşımı alıntılayarak “Katılmamak çok zor. Bu yıl halihazırda yüzde 25 devalüasyon yaşandı, bunun sonu ne olacak? TCMB’nin bu gidişatı durdurmak için elinde hangi araçlar var?” diye sordu.

‘BU YERLİ VE MİLLİ BİR DEVALÜASYONDUR’

Prof. Veysel Ulusoy, TL’nin her geçen gün değer kaybetmesine ilişkin, “Bu yerli ve milli bir devalüasyondur” yorumunda bulunarak, ”Dövizimiz olsa müdahale gelirdi. Kasada para yok” dedi.

Kaynak: Karar.com


En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

rk
rk