Havayı kirletmede Türkiye’nin kömür santralleri ilk üç ülkeden biri

Havayı kirletmede Türkiye’nin kömür santralleri ilk üç ülkeden biri

ABONE OL
Nisan 18, 2022 01:56
Havayı kirletmede Türkiye’nin kömür santralleri ilk üç ülkeden biri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düşünce kuruluşu Ember’in raporuna göre Türkiye kömürden elektrik üretimi kaynaklı hava kirliliği en yüksek üç ülkeden biri.

Foto: Reuters

Ember Elektrik ve iklim veri analisti Ufuk Alparslan imzasını taşıyan araştırmada Türkiye’de hangi termik santralin emisyon standartlarına uygun olduğunu bilmenin zorluğundan bahsediliyor. Bunun nedeni ise Türk hükümetinin bu bilgileri ticari sır olarak kabul etmesi.

Araştırmada geçen yıl kapatılan kömürle üretim yapan bazı termik santrallerin birkaç ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geçici faaliyet izni aldığı ve hala faal olduğunun altı çiziliyor.

Hava kirliliği verilerinin değerlendirildiği analizde kömür santralleri, üç kirletici (SO2, PM10, NOx) göz önünde bulundurularak şöyle sıralanıyor:

-PM10 kirliliğinin büyük bölümü Ukrayna’daki santrallerden kaynaklı. Ukrayna’da faaliyet gösteren sekiz santral, PM10 açısından en fazla kirlilik yayan on santral arasında.

– SO2 (kükürt dioksit) kirliliğinde, Ukrayna (%27), Türkiye (%24), Sırbistan (%15) ve Bosna Hersek (%11) liste başı.

– NOx (azot) kirliliğinde ise Türkiye Avrupa toplamının beşte birini oluşturuyor. Türkiye’yi Almanya (%16), Ukrayna (%16) ve Polonya (%14) izliyor.

Alparslan’ın değerlendirmesi şöyle: “Ukrayna, Türkiye ve Batı Balkan ülkeleri, Avrupa’da kömürden elektrik üretimi kaynaklı hava kirliliğinde öne çıkmaktadırlar. Kömür santrallerinin havaya yaydığı kirlilik binlerce kilometreye ulaşabiliyor. Temiz enerji alternatiflerinde çok yüksek potansiyele sahip bu ülkelerin kaynaklarını, emisyon standartlarına uyum sağlamak için yüksek maliyetli rehabilitasyon yatırımları ve kömür teşvikleri yerine enerji dönüşümünü daha da hızlandıracak yatırımlara yönlendirmesi gerekiyor.”

Kaynak: Diken.com.tr

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

rk
rk