Engelsiz Filmler Festivali başlıyor: Festival programı belli oldu

Engelsiz Filmler Festivali başlıyor: Festival programı belli oldu

ABONE OL
Ekim 7, 2021 23:58
Engelsiz Filmler Festivali başlıyor: Festival programı belli oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu yıl 11-17 Ekim 2021 tarihleri arasında çevrimiçi ve fiziksel olarak gerçekleştirilecek olan Engelsiz Filmler Festivali, son dönemin en beğenilen uzun ve kısa metraj filmlerinden oluşturduğu 38 filmlik programıyla izleyicileri buluşturmaya hazırlanıyor. Bu yıl dokuzuncu kez düzenlenen festivalin programında Ulusal Uzun Film Yarışması, Kısa Film Yarışması, Absürt, Oditoryum, Kaleydoskop ve Çocuklar İçin seçkileri yer alıyor.

FESTİVAL TAMAMEN ERİŞİLEBİLİR VE ÜCRETSİZ

Türkiye ve dünya sinemasının son dönemde öne çıkan, beğeniyle karşılanan ve ödüller toplayan filmlerini Ankara ve Türkiye’deki tüm sinemaseverlerle buluşturacak olan festival, tüm filmleri her yıl olduğu gibi göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse ayrıntılı altyazı seçenekleri ile erişilebilir olarak izleyicilerine sunacak.

Festival’in salon gösterimleri Ankara’da, 11-13 Ekim tarihleri arasında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, çevrimiçi gösterimleri ise 11-17 Ekim tarihleri arasında eff2021.muvi.com adresinden gerçekleştirilecek. Festival filmleri, web sitesinden açıklanan gün ve saatlerde salonda ve çevrimiçi platform üzerinden ücretsiz takip edilebilecek. Engelsiz Filmler Festivali’nde film gösterimlerinin yanı sıra yönetmenlerle gerçekleşecek söyleşiler de erişilebilir olacak.

Seyircinin aşina olduğu klasik seçkilerin yanı sıra ismi değişen ve yeni eklenen seçkileriyle de farklılıklar sunmayı amaçlayan festivalin en büyük yeniliği uluslararası nitelikte gerçekleştirilecek Kısa Film Yarışması olacak. Festivalin ilk yılından bu yana Engelsiz Yarışma olarak yerli sinemanın en iyi örneklerinin buluştuğu bölüm ise bu yıldan itibaren Ulusal Uzun Film Yarışması olarak gerçekleştirilecek. 

 BU YIL 38 ERİŞİLEBİLİR FİLM SEYİRCİYLE BULUŞACAK

Toplamda 38 filmin gösterileceği Engelsiz Filmler Festivali’nin bu yılki programında Ulusal Uzun Film Yarışması, Kısa Film Yarışması, Çocuklar İçin, Oditoryum, Kaleydoskop ve Absürt seçkileri yer alıyor.

KISA FİLM YARIŞMASI

Festival bu yıl kısa film türünün gelişimine katkı sağlamak, bu alandaki üretimin ilerleyen yıllarda daha da artmasına öncülük etmek ve kısa film yönetmenlerine destek vermek amacıyla Kısa Film Yarışması gerçekleştirecek. Bu yıl 20 farklı ülkeden 66 kısa filmin başvuru yaptığı Kısa Film Yarışması’nda 8 ülkeden 13 kısa film yer alacak. Sinema Yazarı Hasan Nadir Derin, Yönetmen Emre Yalgın ve Engelsiz Filmler Festivali Program Koordinatörü Gamze Hamamcıoğlu’ndan oluşan seçici kurul üyeleri tarafından belirlenen finalistler arasında Egor Gavrilin’in “40 Yaş Üstü Erkekler İçin Örgü Kulübü” (Knitting Club For Men Over 40), Aslak Danbolt’un “Anne” (Mamma), Deniz Telek’in “Anuş”,(Anoush), Victoria Warmerdam’ın “Bıyık” (Mustachio), Zeynep Dilan Süren’in “Büyük İstanbul Depresyonu” (The Great İstanbul Depression), Radik Kudoyarov’un “Hediye” (The Gift), Vladimir Koptsev’in “Hemşiremin Merhameti” (My Sister’s Mercy) Yasemin Demirci’nin “İklim Değişimi” (Climate Change), Marco Arruda’nın “Magnética”, Farnoosh Abedi’nin “Malakout”, Kayahan Kaya’nın “Peşimdeki Polis” (The Police After Me), Sami Morhayim’in “Susam”, ve Hüseyin Aydın Gürsoy’un “Toz olmak” (Turning to Dust) filmleri bulunuyor.

Finale kalarak festival programında yer alan filmler En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarışacak. Festival izleyicileri ise verdikleri oylarla Seyirci Özel Ödülü’nün sahibini belirleyecekler.

Kısa Film Yarışması’nın bu yılki Seçici Kurulu’nda ise kurgucu, araştırmacı ve bağımsız festival programcısı Azza Chaabouni, International Short Film Week Regensburg Direktörü Insa Wiese ve Kısa Film Yönetmenleri Derneği Kurucu Başkanı Sidar Serdar Karakaş yer alıyor.

ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI’NDA 5 FİLM YARIŞACAK

Prestijli birçok ulusal ve uluslararası festivalde ödüller toplayan yapımların yer aldığı Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl; Barış Sarhan’ın dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve oyuncu olmak isteyen bir AVM güvenlik memurunun trajikomik hikayesi anlatan ilk uzun metrajı “Cemil Şov”, Faysal Soysal’ın katıldığı pek çok festivalden ödüllerle dönen filmi “Ceviz Ağacı”, Azra Deniz Okyay’ın tüm ülkede elektriklerin kesildiği bir günde dört farklı karakterin kesişen hikâyelerini anlatan ve 77. Venedik Film Festivali’nin Eleştirmenlerin Haftası bölümünde “Büyük Ödül”e layık görülen “Hayaletler”, Ferit Karol’un kendi halinde bir aile babası olan Orhan’ın zor günler geçirdiği süreçte ailesiyle arasındaki ilişkiye odaklanan ve 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Behlül Dal En İyi İlk Film” ödülünü kazanan filmi “Kumbara” ve Cihan Sağlam’ın bir süredir ilişkilerinde problemler yaşadığı eşi Sevgi’nin kendisini aldattığını düşünen Ahmet’in hikâyesine odaklanan ve 31. Uluslararası Ankara Film Festivali’nde “En İyi İlk Film” ödülünü kazanan “Uzun Zaman Önce” filmleri yer alıyor.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nın bu yılki Seçici Kurul’unda ise yönetmen Banu Sıvacı, senarist ve yapımcı Emine Yıldırım ve yönetmen İnan Temelkuran yer alıyor.

Seçici Kurul’un belirleyeceği En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri ile seyircilerin belirleyeceği Seyirci Özel Ödülü, 17 Ekim Pazar günü akşamı çevrim içi yayınlanacak ve tüm Türkiye’den takip edilebilecek Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

ODİTORYUM

Müzik ve sesin dönüştürücü gücüne odaklanan filmlere kulak vererek, dünyanın farklı coğrafyalarında müziği ya da sesi merkezine alan hikâyeleri seyirciyle buluşturacak “Oditoryum” seçkisinde; Enrique Sánchez Lansch’ın “Gürültü Senfonisi” (A Symphony of Noise) ve Beth B’nin “Lydia Lunch: Savaş Asla Bitmez” (Lydia Lunch: The War is Never Over) filmleri gösterilecek.

KALEYDOSKOP

Hakim bakış açısını sorgulayıp farklı bakış açıları sunan alternatif bir sinema deneyimi vadeden “Kaleydoskop” seçkisinde; Rémi Chayé’nin “Calamity: Martha Jane Cannary’nin Çocukluğu” (Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary) ve Alastair Lee’nin “Kör Tırmanış” (Climbing Blind) filmleri seyirciyle buluşacak.

ÇOCUKLAR İÇİN

“Çocuklar İçin” seçkisinde; Christoph Sarow’un “Blieschow”, Yaprak Moralı ve Are Austnes’nin “Cüce ve Tilki” (The Tomten and the Fox), Henning Backhaus’un “Dünyanın En İyi Orkestrası” (The Best Orchestra in the World), Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte ve Zoé Devise’ın “Göçmenler” (Migrants), Joost van den Bosch ve Erik Verkerk’in “Mürekkep” (Ink – Inkt), Gerd Gockell ve Jesús Pérez’in “Siyah Beyaz” (Black and White), Marjolaine Perreten’in “Sonbaharın Son Günü” (The Last Day of Autumn), Vera van Wolferen’in “Turist Kapanı” (Tourist Trap) ve Aliona Baranova’nın “Yaprak” (Leaf – Lístek) filmleri yer alacak.

ABSÜRT

Rutinlerin dışına çıkartan beklenmedik, anlam verilemeyen olayları ve daha önce hiç yan yana düşünülmeyen şeyleri seyirciyle buluşturacak olan “Absürt” seçkisinde; Guido Hendrikx’in “Bir Adam ve Bir Kamera” (A Man and A Camera) filmi olacak.

Bunun yanı sıra festival, aynı başlıkta Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nin özenle hazırladığı 6 filmlik bir programla da en beğenilen absürt kısaları izleme fırsatı sunacak. Festival’in program koordinatörü Jean-Bernard Emery’nin 2002-2020 yılları arasından seçtiği yapımları kapsayan seçkide; Evan Morgan’ın “Acayip Komik Bir Hikaye” (A Pretty Funny Story), Michael Mohan’ın “İşte Böyle Öleceksin” (This is How You Die), Alexandre Poulichot’un “İyi Ölümler” (Bonne Mort), Hans Petter Moland’ın “Omuz Omuza” (United We Stand), Céline Devaux’un “Pazar Yemeği” (Sunday Lunch) ve Max Porter ile “Ru Kuwahata’nın Ziyan Olmuş Boşluk” (Negative Space) filmleri yer alacak.

Tüm film gösterimleri ve diğer yan etkinliklerin sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı seçenekleri ile erişilebilir olarak takip edilebileceği Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye www.engelsizfestival.com adresinden ulaşılabilir.

Kaynak: Gazeteduvar.com.tr


En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

rk
rk