MBB, Zeytin Üreticilerine Makine ve Ekipman Desteği Sunarak Yüksek Maliyetlerden Kurtarıyor
  • Diyalektik Haber
  • Yerel
  • MBB, Zeytin Üreticilerine Makine ve Ekipman Desteği Sunarak Yüksek Maliyetlerden Kurtarıyor

MBB, Zeytin Üreticilerine Makine ve Ekipman Desteği Sunarak Yüksek Maliyetlerden Kurtarıyor

ABONE OL
Kasım 27, 2023 21:39
MBB, Zeytin Üreticilerine Makine ve Ekipman Desteği Sunarak Yüksek Maliyetlerden Kurtarıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsalda çiftçilere yönelik sunduğu desteklerle, her bölgenin üretim özelliğine uygun makine ve ekipman desteği sağlamaya devam ediyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda hayata geçirilen projede, badem soymadan muz dal parçalamaya, erik boylamadan ceviz boylama makineleri gibi yeni teknolojiye uygun araçlar, çiftçilere sunularak yüksek maliyetlerden kurtulmaları ve zamandan tasarruf etmeleri amaçlanıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki destekleriyle yerli üreticiye el uzatırken, tarımın teşvik edilmesine de katkı sağlıyor. Her bölgenin kendi üretim özelliklerine uygun tarımsal desteklerle çiftçiyi koruyan Büyükşehir Belediyesi, bu sayede yüksek maliyetlere karşı çiftçileri güçlendiriyor ve kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğine destek oluyor.

Bu kapsamda, yeni teknolojiye erişemeyen veya maliyetler nedeniyle eski yöntemlerle zeytin üreten çiftçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin zeytin boylama makinesi desteğiyle üretim süreçlerini iyileştiriyor. Bu makine sayesinde üreticiler, iş gücünden tasarruf ederken aynı zamanda üretim maliyetlerini düşürerek daha verimli bir şekilde çalışabiliyor. Zeytin üreticileri için bu destekten faydalanan son mahalle ise Mut İlçesi’ne bağlı Tozluca Mahallesi oldu.

Topkara: “Makineler sayesinde, artık ürün ve kalite kaybı olmuyor”

Üreticilerin zeytin boylama makinesi desteğinden memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Hüseyin Topkara, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Daha önce 5-6 işçinin bir günde yapabileceği işi bir saatte yapabilen bir makine. Yani gün içerisinde 50-60 işçinin yapacağı zeytin ayıklama işini, 1 günde yapabilecek bir makine. Kırsal bölgelerdeki tarımsal faaliyetler eski yöntemlerle yapılıyordu. Bundan dolayı ürünlerin kalitesi ve işgücünde kayıplar oluyordu. Üreticilerimizin tarımsal teknolojileri takip edememesi ya da yüksek maliyetlerinden dolayı bunları temin edememesinden dolayı da, kalite ve iş gücü kayıpları ekonomilerine yansıyordu.”

Topkara, makine desteği ile çiftçilere dokunmaya ve katkı sağlamaya çalıştıklarını belirterek, “2023 yılı içerisinde erik, üzüm, ceviz ve zeytin üreticilerimize makine desteğinde bulunduk. Mahallelerde bulunan Tarımsal Kalkınma veya Tarımsal Sulama Kooperatifleri aracılığıyla, yüzde 100 hibe ile makine desteğimiz oldu. Mut ilçesinde Topluca ve Hacıahmetli Mahallelerine birer adet olmak üzere, 2 adet zeytin boylama makinesi verdik. Makineler sayesinde bir saatte bir buçuk ton zeytini eleyip, boylandırabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Muhtar Küçüktürk: “Büyükşehir Teknolojiyi Getirdi, Farkı Gördük”

Topluca Mahalle Muhtarı Muharrem Küçüktürk, Büyükşehir Belediyesi’nin zeytin makinesi desteğini oldukça olumlu bulduğunu belirterek, önceki yöntemle zeytinleri sınıflandırmanın oldukça zahmetli olduğunu ifade etti. Başkanları tarafından kırsal kalkınmanın ve üreticilerin desteklendiğini vurgulayan Muhtar Küçüktürk, teknolojinin getirilmesiyle birlikte büyük bir fark yaşandığını söyledi. Eskiden akşamdan kilim üzerinde zeytin sınıflandırdıklarını belirten Muhtar, şimdi ise istedikleri gibi zeytinleri sınıflandırıp istedikleri fiyata satabildiklerini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan, makine gibi çeşitli destekler sunduğunu söyleyen Muhtar Küçüktürk, “Başka ne isteyelim, çok memnunuz” şeklinde konuştu.

Yılmaz: “Ürünleri Kalite ve Fiyat Olarak Sınıflandırınca Daha Çok Satmaya Başladık”

Topluca Mahallesi Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı ve zeytin üreticisi Bilal Yılmaz, zeytinleri tek tek elleriyle seçip ayıkladıkları eski günleri hatırlatarak, yeni makine destekleriyle birlikte ürünleri sınıflandırmanın ve ayrı ayrı değerlendirmenin daha kolay olduğunu belirtti. Bu sayede daha çok satış gerçekleştirdiklerini ifade eden Yılmaz, kalite ve fiyat sınıflandırmasıyla birlikte işlerini daha verimli hale getirdiklerini vurguladı. Zamanlarını daha iyi değerlendirmelerine yardımcı olan bu destekle yıpranma paylarını azalttıklarını dile getiren Yılmaz, “Büyükşehir Belediyesi’nin bu desteği gerçekten çok işe yarıyor” dedi.

Zeytin Üreticileri, Verilen Makine Desteğinden Memnun

Zeytin üreticisi Bahattin Ölmez, Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği makine desteğinin üretimi teşvik ettiğini belirterek, artan üretimin tüketicilere daha uygun fiyatlarla ulaşabileceğini söyledi. Başkanlarını dört yıldır takip ettiklerini ve üretici dostu bir yaklaşım sergilediğini belirten Ölmez, üreticilerin desteklenmesiyle Mersin’de yokluğun olmayacağını ifade etti.

Başka bir üretici Durmuş Akın, gençliğinde zeytinleri çuvalla topladıklarını ve tek tek ayıkladıklarını hatırlatarak, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte işlerin daha kolay hale geldiğini dile getirdi. Makinenin sunduğu büyük kolaylığı vurgulayan Akın, eskiden numara olarak seçim yapmak zorunda olduklarını söyledi. Durmuş Ali Ertuğral ise, makinenin sunduğu kolaylıklara değinerek, oğlunun makineyi kullanarak “çok iyi” dediğini aktardı. Eskiden numara olarak seçim yapma zorunluluğunu anan Ertuğral, şimdilerde teknolojinin getirdiği avantajların keyfini çıkardıklarını ifade etti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.