Tetik parmak hastalığında artış olduğunu söyleyen Dr. Şenay Özdolap “Özellikle günümüzde akıllı telefonların, klavyelerin bilinçsiz ve çok kullanılmasıyla başparmaktaki sıklığı artmış durumda. Gençlerin kullanımını günde en fazla 3 saat olacak şekilde kısıtlamakta fayda var” dedi.
EDA SANĞU
Akıllı telefonların fazla kullanılmasının başparmakta tetik parmak hastalığı riskini artırdığına dikkati çeken Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabelitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenay Özdolap, hastalığın parmakların bükülmesinde zorlanma ve kilitlenme ile ortaya çıktığını söyledi.
Tetik parmağın hareket güçlüğü, fonksiyon kaybı ve ağrıya neden olduğu için yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkilediğini vurgulayan Özdolap, “Parmaklarda fonksiyon sağlayan tendonların ve tendon kılıfının inflamasyonu ve kalınlaşması sonucu tendonun kayması ve hareketi engellenir. Tendonlar, kasların kemikler ile bağlantısını sağlayan, kas kuvvetini kemiğe aktaran özelleşmiş yapılardır” dedi.
Tetik parmak hastalığının en sık başparmakta görüldüğüne dikkati çeken Özdolap, kişilerde genellikle 40-60 yaşları arasında ortaya çıktığını dile getirdi. Özdolap, hastalığın kadınlarda görülme sıklığının erkeklere oranla daha fazla olduğunu da vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Diyabet, tiroid hastalıkları, gut ve romatoid artrit gibi hastalıklar tetik parmağa neden olabilir.
Çiftçiler, sanayi çalışanları, müzisyenler gibi parmak ve başparmak hareketlerini tekrarlayarak meslek icra eden kişilerde görülür. Ayrıca, avuç içine darbe ve tendon enfeksiyonları da tetik parmak sebebi olabilir. Hiçbir nedene bağlı olmadan da gelişebilir. Özellikle günümüzde akıllı telefonların, klavyelerin bilinçsiz ve çok kullanılmasıyla başparmaktaki sıklığı artmış durumda. Akıllı telefonların daha kontrollü kullanılması, bu noktada çok önemli. Özellikle gençlerin kullanımını günde en fazla 3 saat olacak şekilde kısıtlamakta fayda var. Özellikle hobi ve sosyal medya için kullanıyorsa, parmaklarını korumak adına kısıtlamakta fayda var.” Özdolap, tetik parmak hastalığı olanlara ellerini dinlendirme ve düzenli el egzersizi yapmalarını önerdi.
Kaynak: Karar.com
YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024