Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, yerel bir televizyon kanalının canlı yayınına katılarak gündemi değerlendirdi.
Siyasetten spora, kent içi yatırımlardan projelere kadar birçok gündem maddesinin konuşulduğu programda Başkan Savaş samimi açıklamalarda bulundu.
YouTube’daki Başkan Lütfü Savaş kanalı ile ilgili sorulan soruyla programa başlayan Savaş, “Kanalımızı hem kendimizi tanıtmak hem de düşüncelerimizi paylaşmak için açtık. Kanalımızda Lütfü Savaş’ın fikri, zihni, siması neyse onu gösteriyoruz” dedi.
Başkan Savaş, Hatay’ın birlikte hareket etme konusunda Gaziantep’ten biraz geride kaldığını belirtti. Hatay mutfak kültürünü tanıtmaya Gaziantep’ten önce başladıklarını belirten Savaş, “Gaziantep ile rakip değil komşuyuz. Ancak onlar birlik içinde hareket etti ve bizden önce UNESCO onayı aldı. Gaziantep’i birçok konuda gıptayla izliyoruz. Çünkü şehir menfaati olunca ayrışmıyor, birleşiyorlar” dedi.
Programın ilerleyen dakikalarında HBB’nin hayata geçirdiği projeleri anlattı.
Fırsatları tırnaklarıyla kazıyarak yarattıklarını söyleyen Savaş, “Fırsatı kimse önümüze koymuyor. Biz onu tırnaklarımızla kazıyarak yaratıyoruz. İktidar partisinin bazı temsilcileri EXPO için paranın boşa harcandığını söylüyor. EXPO belediyenin para kazanacağı bir yapı değil. 9 yıldır şehrimizin ekonomisi azaldı. Bunu tersine çevirmemiz lazım. Bu benim değil iktidarın görevi ama turizm, ticaret ve üretimde ileri gitmemiz için var gücümle çalışıyorum. EXPO’yu üreticilerimiz, esnafımız, tüccarlarımız ve iş insanlarımız için yapıyoruz” dedi.
EXPO alanlarının ömürlük olduğunu söyleyen Savaş, “Her iki alan da uzun yıllar şehrimize hizmet edecek. Bu alanlar gelecekte kültürel ve sosyal alanlarda; ticari, turizm, eğlence ve gastronomi sektörlerinde kullanılacak. Anadolu Ateşi gibi büyük grupların Hatay’da gösteri yapabileceği bir alan yoktu. Biz EXPO alanlarında bunu yaptık” dedi.
EXPO ile fidancıların, çiçekçilerin, üreticilerin ve el sanatları ustalarının yer bulacağını söyleyen Savaş, Birçok ülkenin kültürünü burada göstereceğiz. 60’tan fazla büyükelçiyi ziyaret ettik. Bütün büyükşehirlere davet gönderdik. Şimdilik 12’sinden cevap geldi. Kültür haftamıza, sergilerimize, mutfak günlerine birçok ülke katılacak. Bir kez daha Ankara’ya gidip İçişleri, Dışişleri bakanlıkları ve birkaç elçiliği ziyaret edeceğim. KKKTC ve Türki cumhuriyetlerini iş insanlarımızla ziyaret edeceğim” diyerek barış, ticaret ve kültür elçisi gibi çalışıp Hatay’ı kalkındıracaklarını söyledi.
Savaş, başat projeleri olan HADO, kırsal kalkınma ve gastronomi alanında ne yaptıklarını açık yüreklilikle paylaştı.
Savaş; “Dünya endüstri 5.0’ı kullanıyor ancak biz 2.5’i kullanıyoruz. Bunu siyasetçi değil bilim insanı kimliğimle söylüyorum. Bizim elimizde tarım var. Biz bu değerlerimizi endüstri ile buluşturup iyi pazarlarsak kazanan biz oluruz. HADO, EXPO, kırsal kalkınma ve gastronomi adımları milli projedir. Tarım potansiyelimizi arttırırsak dünyada ilk 5’e gireriz” dedi.
Samandağ’da yapılan gastronomi köyüne destek verdiklerini de söyleyen Savaş, “Altınözü zeytincilerine kasa dağıtıyoruz. Her ilçedeki büyük baş hayvanların tırnak kesimlerini yapıyoruz. Zor durumdaki süt üreticilerine ve kooperatifine destek veriyoruz. Zeytin fideleri dağıttık. 250 kadınımıza sera yaptık. Kooperatifleri birleştirip şirket kurduk. Ürünü elinde kalan üreticilerimiz için yatırım yapıyoruz. 14 ay boyunca Hatay’ı mikro bölgelere ayırdık” diyerek üretenin de üretemeyenin de yanında olacaklarını önemle vurguladı.
HADO’nun bu yaz aylarında sefere başlayacağını söyleyen Savaş, “Binamızı ve gümrük sahamızı yaptık. Ulusal ve uluslararası izinler çıktığı zaman sefere başlayacağız. Nihai hedefimiz konteyner ve araç taşımacılığı yapmak. Bununla beraber Kıbrıs ile ilişkilerimizi çoğaltarak Kıbrıs’ın tanınırlığını arttırmak” diyerek hafta içinde KKTC’ye giderek devlet erkanını ziyaret edeceğini belirtti.
Yaptığı görevin sorumluluğunun bilincinde olduğunu söyleyen Savaş, “3 dönemdir bu görevi yapıyorum. Siyaset yapan herkesin şehrine ve ülkesine hizmet etmesi gerekir. Ben birileri zayıf değilken, aksine güçlüyken seçildim. Hatay’ın jeopolitik ve jeostratejik önemini biliyorum” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti içi ön seçim ile ilgili yaptığı açıklama hakkında konuşan Savaş; “Belediye başkanlığı adayları için de ön seçim yapılmalı demiştim. Genel Başkanımız ve ekibiyle de bu isteğimi paylaşmıştım. Fikrim sorulunca söylerim. Buradaki il başkanlığı ve belediye başkanlığı adaylarına karışmadım. Kimsenin işine karışmam ancak kendi işime de karıştırmam” dedi.
Başkan Savaş Suriye ve Suriyelilere karşı olmadığını belirtti. Suriye ile ilgili yürütülen yanlış politikalara karşı olduğunu söyleyen Savaş, “Suriye politikasına karşıyım. İç savaş çıkmadan önce de bunları açık açık söyledim. 2 bin 500 toplantı yaptım. Mühim olan Suriye’yi bütün hale getirmek. Suriye’nin güvenliği ve bütünlüğünden yanayım. BM ve AB’nin bunu domine etmesi ve ülkemizin buna destek vermesi lazım” dedi.
Millet İttifakı’nın iktidara yakın olduğunu söyleyen Savaş, “CHP tabanı genel iktidara çok susamış. Eğer iktidara gitmek istiyorsak birbirimize daha da sıkı sarılmalıyız. Ben demeden biz demeliyiz. Küskünlükleri, dargınlıkları bir kenara bırakmalıyız. Millet İttifakı olarak iktidara geleceğimizi düşünüyorum” dedi.
Savaş meclis toplantısında alınan karar ile değişikliğe gidilen su fiyatları hakkında da konuştu. HATSU’nun fiyat tarifesinin Türkiye’deki 30 büyükşehir belediye arasında 27. sırada olduğunu söyleyen Savaş, “30 büyükşehir belediye arasında 27. sıradayız. Yani 26 belediyenin su fiyatı bizden daha yüksek. Yüzde 80 oranında kayıp kaçağımız var. Aylık 110 milyon lira elektrik faturası ödüyoruz. Suyun maliyeti 5 lira 25 kuruşken zaten 4 lira 45 kuruşa satıyoruz. Buna rağmen yüzde 20 ucuzlatılsan dediler” ifadelerini kullandı.
Su fiyatlarında indirim yapılmasını kendisinin de istediğini ifade eden Savaş, “4 yıllık süre zarfında elektriğe yüzde 156,75; dolar yüzde 140,23, avro yüzde 179,03; benzin yüzde 50,96, motorin yüzde 60,13; demir yüzde 304,37 ve çimento yüzde 234,74 oranında artışa uğradı. Bu fiyatlar aşağı insin biz de su fiyatlarını indirelim. Su fiyatları tabi ki insin ama bunu bana suç işleterek yaptırmayın. Bunu daha da indirtirseniz kanunen suç işletmiş olursunuz. Esnaf bugün bu haldeyse 19 yıldır görev yapan hükümet yüzündendir” dedi.
Tahtaköprü Barajı’ndan bütün ovaya su getirmeyi düşündüklerini söyleyen Savaş, “Gerekli izinleri alırsak barajdan ovaya su vermeyi düşünüyoruz. Barajın 400 milyon metreküp rezervi var. 30 milyon metreküpünü kullanmak istiyoruz. GAP’a dahil edilmeyi istiyoruz. Bu konuda milletvekillerimizin çalışmaları var” dedi.
Savaş kentte devam eden altyapı ve üstyapı yatırımlarının bazıları hakkında açıklamalarda bulundu. Asfalt çalışmalarında geç kalınma sebeplerinin kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen Savaş, “Biz 4 yıl önce içme suyu şebeke ihalemizi yaptık. Ancak hükümet duktil borulardan alınan vergiye yüzde 30 zam yaptı. Projemiz ve asfalt çalışmalarımız 4 yıl geciktirildi. Altyapısını tamamladığımız bölgelerin yollarını hızlı bir şekilde yeniliyoruz” dedi.
Turunçlu arıtma tesisi ile ilgili yöneltilen sorulara cevap veren Savaş, “Konuyu akademik odalarla, bilimsel veriler çerçevesinde görüştük. Ancak bize gelen raporda ne yapılması gereken değil yapılmaması gerekenler yazılıydı. Bugüne kadar 9 arıtma tesisi yaptık. 3 tane daha yapacağız. Turunçlu’daki bölgenin Antakya’daki gibi olmasını istiyoruz. Bilimsel veriler ve kanunlar neyi gerektiriyorsa bölgemiz için en doğrusunu yapacağız” ifadelerini kullandı.
Programın son bölümünde Atakaş Hatayspor ve Hatay Büyükşehir Belediyespor’un bugünü ve geleceği masaya yatırıldı.
Savaş, “Futbola yatırım yapmamızın sebebi yine Hatay’dır. Spor hem şehrimizin reklamını yapmamızı sağlıyor hem de bizi bir arada tutuyor. Biz bu yatırımları kendimiz için değil şehrimiz için yapıyoruz. Tüm bunların altında bir düşünce var: o da Lütfü Savaş değil. Hatay’ın birlikteliğidir” ifadelerini kullandı.
Umut vadeden ya da gençlere örnek olacak usta futbolcu arayışı içinde olduklarını söyleyen Lütfü Savaş, “Takımıza yeni katılan arkadaşlarımız oldu. Bazı futbolcu kardeşlerimizle vedalaştık. Her şeyi istişare içinde yaptığımız için az hata yapıyoruz. Ajax’ı yerinde inceledim. Bayern Münih, Barcelona ve Real Madrid gibi takımların incelenmesini istedim. Bize en uygun sistemi takımımıza entegre edeceğiz. Kulübün tüm gelirlerini takımımız için harcıyoruz” dedi.
Başarının ve başarısızlığın tek başına sağlanmadığını söyleyen Savaş, “2009’dan itibaren kulübe destek oldum. Hatayspor ve amatör kulüpler için birçok kişiden para istedim. Hatayspor’u siyasete alet etmedim. Ancak bunu iktidar yapsaydı dillerinden düşürmezlerdi. Bu kulübü bugünlere biz getirdik. Fatih Kavlak hocamız ile maddi konularda anlaşamadık. İstediği parayı vermeye gücümüz yetmeyeceği için yollarımızı ayırdık” dedi.
Başkan Savaş Hatay büyükşehir Belediyespor’un amatör branşlarda elde ettiği başarıları da sıraladı. Voleybol, basketbol, tenis, hentbol, su topu ve atletizm branşlarında milli takımlara birçok sporcu gönderdiklerini de sözlerine ekledi.
Atatürk Stadyumu hakkında da konuşan Lütfü Savaş, “Eski stat yıkılmasın. Oraya bina dikilmesin. Bağış edilirken yeşil alan şerhi var. Millet parkı diyorlar ama milletin içine sinmeyen bir park yapılmamalı. Oraya Atatürk Caddesi’ndeki kot farkından dolayı engelli eğitim merkezi, gençlik eğitim merkezi, yeşil alan, kent meydanı ve otopark yapılması lazım. Bunlar yapılmazsa bağış şekline karşı çıkılmış olur” diyerek bu konudaki tavrını bir kez daha ortaya koydu.
Lütfü Savaş, programın sonunda Hataylı SMA hastası çocuklar için çağrıda bulundu. Arsuz ve Dörtyollu iki çocuğun tedavi masrafları için vatandaşlara ve hayırseverlere seslenen Savaş, hem kurum hem de şahsi olarak bu iki hastaya yardımda bulunacaklarını tekrar etti.
Kaynak: Hatay Büyükşehir Belediyesi
YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024