Prenses Salome ve Yahya Peygamber’in birlikte resmedildiği 140 yıllık tablo orijinal çıktı
  • Diyalektik Haber
  • Kültür
  • Prenses Salome ve Yahya Peygamber’in birlikte resmedildiği 140 yıllık tablo orijinal çıktı

Prenses Salome ve Yahya Peygamber’in birlikte resmedildiği 140 yıllık tablo orijinal çıktı

ABONE OL
Ekim 13, 2021 12:05
Prenses Salome ve Yahya Peygamber’in birlikte resmedildiği 140 yıllık tablo orijinal çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tokat’ta geçen sene yaz aylarında bulunan tablonun incelemesi tamamlandı. Prenses Salome ve Yahya Peygamber’in birlikte resmedildiği tablonun orijinal olduğu belirlendi.

Tokat’ın Niksar ilçesinde Haziran 2020’de düzenlenen tarihi eser operasyonunda bulunan tablonun gerçek olduğu belirlendi.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin geçen sene bulduğu ve tarihi eser olduğu sanılan 80×100 santimetre ebatlarında, tuval üzerine yağlı boya kadın ve erkek resmi tablonun incelemesi tamamlandı.

Hacettepe Üniversitesine gönderilen, 1881 tarihli ve M. Berntzwiller imzalı Prenses Salome ve Yahya Peygamber’in birlikte resmedildiği tablonun gerçek olduğu ortaya çıktı.

Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, “Tabloda Yahya Peygamber ve onu zehirleyen kadının resmedildiğini düşünüyoruz. Bir kilise tablosu. Bilirkişi raporunda tablonun sahte değil gerçek olduğu ortaya çıktı. Tablo müzemizde koruma altında. Tabloyla ilgili onarım işlemleri yapılacak. Tarihi eser operasyonuyla ilgili mahkeme süreci devam ediyor, 4 kişinin yargılamasına devam ediliyor. Mahkeme sürecinin ardından tabloyu müzemizde sergileyeceğiz” dedi.

Çakır, “Tarihi eserlerin değerlerine ilişkin sahici olmayan fiyatların konuşulması, efsanelerin oluşmasına neden oluyor ve özellikle bu efsanelerin peşinden giden dar gelirli vatandaşlarımız oluyor. Öncelikle onları uyarmak istiyorum; bunun maddi değerinden ziyade kültürel değerleri önemlidir. Bu topraklarda binlerce yıldır Hıristiyanlar, Yahudiler, Müslümanlar olduğu gibi Mecusilere varana kadar bir sürü insan, bir arada barış içerisinde yaşadı. Onlar kendi inançlarının görüntüsünü çeşitli şekillerde hayata yansıttı. Bu tablo da onlardan birisidir. Eski Ahit’teki anlatıların bir tabloya dönüştürülmüş halidir. Bu batı dünyasında sıkça karşılaştığımız bir şeydir. Özellikle Hıristiyan kültüründe çok belirgin olarak Eski ve Yeni Ahit’te, İncil’deki hikayelerin resmedildiğini görüyoruz.

Avrupa’da bu daha da yaygındır. Bu da bizim Anadolu’da ortaya konulan bir üründür. Aslında bu ürünler, bizim Anadolu’nun hayatına ilişkin çok şey söyleyebilmek açısından önemlidir. Çünkü her zaman o tarihe ilişkin verilere ulaşmak mümkün olmayabiliyor. Ama bir tablodaki ayrıntı; o günün yaşantısına, dinine, inancına, geleneğine açıklamalar getirmesine vesile oluyor. Dolayısıyla bu tablonun maddi değeri değil, esas olan kültürel değeridir” dedi.

Öte yandan geçen yıl olayla ilgili gözaltına alınan S.A., E.A., M.D. ve A.D. işlemlerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı. Tablonun orijinal olduğunun tespit edilmesinin ardından kişiler hakkında yeniden işlem yapılacağı belirtildi. (DHA)

Kaynak: Gazeteduvar.com.tr


En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

rk
rk