Samanyolu Galaksi’sinde bir ilk: Kara delik keşfedildi

Samanyolu Galaksi’sinde bir ilk: Kara delik keşfedildi

ABONE OL
Şubat 9, 2022 00:11
Samanyolu Galaksi’sinde bir ilk: Kara delik keşfedildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’nin Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü, Samanyolu Galaksi’sinde ilk kez gezgin bir kara delik keşfedildiğini duyurdu.

Maryland eyaletinin Baltimore kentindeki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü‘nden bir ekibin Astrofizik Dergisi‘ne (Astrophysical Journal) gönderdiği ve önbaskı sunucusu arXiv’de uzman incelemesine açtığı çalışma, kara deliklerle ilgili yeni bir gizemi ortaya çıkardı.

Maryland, Baltimore’daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden gökbilimciler, Samanyolu galaksisinde ilk kez dolaşan bir kara delik tespit ettiklerini iddia eden bir çalışma yayınladı.

Araştırmayı yöneten Kailash Sahu, ekibinin “izole bir yıldız kütleli kara deliğin ilk kesin tespiti ve kütle ölçümünü” yaptığını bildirdi.

Gök cismi saniyede yaklaşık 45 kilometre hızla hareket ediyor ve Dünya’dan yaklaşık 5 bin 200 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

İlk çalışmaları 2011 yılına kadar uzanan keşif, Hubble Uzay Teleskobu yardımıyla yapıldı. Kara delikler görünür olmadıkları için doğrudan tespit edilemezken, gökbilimciler, kara deliklerin onları çevreleyen uzay üzerindeki yerçekimi etkisini inceledi. Gezgin versiyon vakasında, Baltimore’daki ekip, kara deliğin yerçekimi alanından geçen uzak bir yıldızın yaydığı ışığı gözlemledi.

Işığın görünürde bir neden olmaksızın nasıl büküldüğünü ve daha parlak hale geldiğini fark eden ekip, ışığın bir kara deliğin çekim alanından geçtiğine kanaat getirdi.

Bilim insanları, ana yıldızı patladığında kara deliğin uzaya itildiğine inanıyor. Bu nedenle kara deliğin, bir uzay nesnesi için alışılmadık derecede yüksek hıza sahip olduğu düşünülüyor.

Kaynak: Karar.com


En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

rk
rk