Sheffield Üniversitesi araştırmacıları, yaklaşık 6 bin 200 Twitter kullanıcısının 1 milyon paylaşımı inceleyen yapay zeka sayesinde bir kişinin yalan haberleri paylaşıp paylaşamayacağını yüzde 80 doğruluk payıyla öngörebilen yapay zeka sistemi geliştirdi.
İngiltere’de Sheffield Üniversitesi araştırmacıları Yida Mu ve Dr. Nikos Aletra sahte haber kaynaklarını paylaşma olasılığı daha yüksek olan Twitter kullanıcılarını saptamaya yardımcı olacak bir yapay zeka sistemi geliştirdiklerini açıkladı.
Evrim Ağacı’nda yer alan habere göre; araştırmacılar PeerJ Computer Science dergisinde yayınlanan çalışmalarının sonucunda, belirli dil örüntüleri ve kalıpları ile yanlış bilgi paylaşma eğilimi arasında kuvvetli bağıntılar buldular.
YALAN BİLGİLER PAYLAŞANLAR HANGİ KELİMELERİ KULLANIYOR?
Şüpheli bilgiler paylaşan kullanıcılar tweetlerinde; “medya”, “hükümet”, “gerçek”, “İsrail”, “liberal”, “Müslüman” ve “İslam” kelimelerini kullanma eğilimindeyken, daha güvenilir bilgi kaynaklarını paylaşan kullanıcılar; “kendim”, “hissediyor”, “heyecanlı”, “mod”, “anne” ve “iyi” gibi daha kişisel kelimeleri kullanma eğilimindeydiler. Siyasi ideoloji, hükümet ve adalet gibi politikayla ilgili konular, güvenilmez kaynakları yayan kullanıcılarla daha bağlantılıydı. Araştırmacılar şöyle diyorlar:
Bu tip kullanıcıların, “kaba kişilik tanımlaması” konusu ile de güçlü bağlantısını ayrıca gözlemledik. Bu, Twitter’da siyasi zorbalığın siyasi kutuplaşmayla ilişkili olduğunu gösteren yakın tarihli bir çalışmanın sonuçlarını doğruluyor.
Araştırmacılar, bulgularını, yaklaşık 6.200 Twitter kullanıcısının 1 milyondan fazla tweetinin analizine dayandırdı. Bu veri, araştırmacıların “yeni bir doğal dil işleme yöntemi” geliştirmelerine yardımcı oldu.
Bir kullanıcının gelecekte güvenilmez kaynaklardan yeniden paylaşım yapıp yapmayacağını öngörebilme konusunda, sistemin yüzde 79.7 doğruluğa sahip olduğunu söyleyen araştırma ekibi, bu tekniğin sahte ve yanlış bilgi seliyle mücadeleye yardımcı olacak yeni ve kullanışlı bir yöntem sağlayacağından umutlu. Makale yazarları, şöyle anlatıyorlar:
”Gelecekte, güvenilmez kaynaklardan haber yayma olasılığı yüksek olan sosyal medya kullanıcılarını otomatik olarak tanımlamak, dezenformasyonun bir ağda yayılmasının erken tespiti ve önlenmesi için son derece önemli ve henüz keşfedilmeyi bekleyen bir alan.”
Kaynak: Karar.com
YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024