Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Derya Karpuz, çocuklarda kalp hastalıkları ve yeni tedavi yöntemleri hakkında merak edilen soruları cevapladı.
Kalbindeki sorun olan çocuklar genellikle diğer bebek ve çocuklara göre çok daha çabuk yorulur.
Örneğin, bebekler emme sırasında çabuk yorulup emmeyi bırakabilir.
Daha büyük çocuklar ise yürürken, oyun sırasında dinlenme ihtiyacı hissedebilir.
Diğer belirtiler:
Hamilelik sırasında yapılan fetal ekokardiyografi ile de bebeklerdeki kalp sorunları tespit edilip, doğum sonrası için bir tedavi planı oluşturulabilir.
Kalp kontrolleri anne karnında başlar. Gebeliğin 18-22. Haftalarında ultrason ile bebeğin kalp odacıklarına bakılıp sağlıklı olup olmadığı değerlendirilir.
Doğumdan sonra ilk 5 yaşa kadar 1 kez ekokardiyografi yapılmalıdır.
Daha sonra 20 yaşına kadar en azından bir kaç kez tansiyon ölçülmeli, kan şekeri ve kan yağlarına bakılmalıdır.
Ancak çocuğun kalp hastalığını düşündürecek şikayetleri veya fizik muayene bulguları var ise zaten bir çocuk hekimi mutlaka çocuk kardiyolojiye yönlendirir.
Covid-19 ve İnfluenza gibi viral enfeksiyonlar kalbe zarar verebilir. Özellikle yeni tip Corona virüs bulaşı sonucu, ABD’de çocuklarda COVID nedenli hastane yatışlarında büyük artış görülmektedir. Covid-19 ile enfekte çocukların çoğunda hafif belirtiler görülür. Ancak bazı hastalarda virüs, kardiyak sorunlara ve hatta ölüme neden olabilir.
Covid-19 doğrudan miyokardiyal hasar ile miyokardite (kalp kası enfeksiyonu) neden olur. Ayrıca Kawasaki hastalığı ile benzer ancak daha ağır bir tablo ile seyreden Multisistem İnflamatuar Sendromuna (MIS-C) neden olabilir.
Corona, Küçük çocuklarda ve özellikle de altta yatan kalp hastalığı (hem doğuştan hem de sonradan edinilmiş) olanlarda kötü seyirlidir.
Erişkinlerin aksine göğüs ağrıları genellikle kalp dışı nedenlere bağlıdır.
Çocukluk çağında ki göğüs ağrılarının %4-5 kadarı kalp kaynaklıdır.
Ancak çocuklarda görülen göğüs ağrıları, hem ailede hem de çocukta endişe yaratır.
Çocuklarda göğüs ağrısı kas-iskelet sistemi hastalıkları, astım, akciğer enfeksiyonları, mide sorunları veya psikolojik nedenlerle oluşabilir.
Ancak kalbe dayalı ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Ailelerin mutlaka bir çocuk kardiyoloji hekimine başvurması gerekir.
Doç. Dr. Derya Karpuz
Çocuk Kardiyolojisi Uzm.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
İnstagram: doc.dr.deryakarpuz
YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024YEREL
19 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.