Muğla Büyükşehir’den Çam Balı ve Bal Üreticisine Büyük Destek

Muğla Büyükşehir’den Çam Balı ve Bal Üreticisine Büyük Destek

ABONE OL
Nisan 29, 2021 09:45
Muğla Büyükşehir’den Çam Balı ve Bal Üreticisine Büyük Destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Karabörtlen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Balparmak firmasının öncülüğünde hayata geçirilen “Sürdürülebilir Arıcılık, Katma Değerli ve Verimli Üretim Protokolü” çerçevesinde, Arıcılık Akademisi’nde eğitim alan 24 arıcıya arıcılık malzemeleri dağıtımı yapıldı.

Muğla’da Büyükşehir Belediyesi, üniversite, kooperatif ve Balparmak firmasının öncülüğünde hayata geçirilen “Sürdürülebilir Arıcılık, Katma Değerli ve Verimli Üretim Protokolü” çerçevesinde, Arıcılık Akademisi’nde eğitim alan arıcılara arı sütü ve ana arı üretim ekipmanları dağıtımı gerçekleştirildi.

Ula Balparmak Arıcılık Akademisi Eğitim Alanı’nda gerçekleştirilen törene Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, CHP Ula İlçe Başkanı Hüseyin Özcan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Artay Yağcı ve Karabörtlen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Benzer, Balparmak Genel Müdürü Onur Özyurt ve üreticiler katıldı.

Muğla-Çam-Balı-ve-Bal-Üreticisine-Büyük-Destek
Muğla-Çam-Balı-ve-Bal-Üreticisine-Büyük-Destek

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Balparmak firmasına, ana arı ve arı sütü eğitimi verdikleri için teşekkür eden bal üreticisi Ceyhan Özcan, eğitimler sonunda artık sadece bal değil aynı zamanda katma değeri yüksek diğer arı ürünlerini de üretmeye başlayacaklarını ifade etti.

Balparmak olarak 2018’de Arıcılık Akademisini faaliyete geçirdiklerini anlatan Balparmak Genel Müdürü Onur Özyurt, hem arıcılık mesleğinin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi hem de katma değerli arı ürünlerine yoğunlaşarak ülke ekonomisine katkı sunmak istediklerini söyledi.

Kooperatif Başkanı Benzer: “Muğla’nın en önemli ürünlerinden birisi çam balı”

Muğla’nın en önemli ürünlerinden birisinin çam balı olduğunu ifade eden Karabörtlen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Benzer, çam balının Muğla’nın bir simgesi ve sembolü olduğunu söyledi. Benzer, “Muğla Büyükşehir Belediyesi, Altıparmak Gıda Sanayi Balparmak Firması ve MSKÜ ile paydaş olarak sürdürülebilir arıcılık katma değerli ve verimli üretim projesini gerçekleştirdik. Karabörtlen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak bir arıcılık kooperatifiyiz. Bizim ortaklarımız arı yetiştirirler ve arı ürünleri üretirler. Bu proje ile birlikte artık muhtelif çeşitte arı ürünü üretecekler. Daha önce sadece Çam balını biliyorduk. Artık çeşidimiz arttı. Muğla çam balı ile ünlü, arıcılığında başkenti sayılabilecek sayısı, kovan sayısı, arıcı sayısı itibariyle güzide bir kentimiz. Arıcılarımız, ortaklarımız bu eğitim çalışmasına katıldı. Uygulamalar gerçekleştirildi. Artık şu anda bizim üretici arıcılarımız propolis nedir, nasıl kullanılabilir ticari hale getirilir, polen nasıl piyasaya arz edilir duruma getirilir, arı sütü nasıl üretilir ve muhafaza edilir bunlar öğrenmiş bulunuyor. Bu proje amacına ulaştı. Başta Muğla Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ederiz” dedi.

Girgin, “Muğla’da yaklaşık 6 bin kişi geçimini arıcılıktan sağlıyor”

Muğla’nın tarım ve turizm kenti olduğunu söyleyen CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, parlamento ve her platformda ‘Kırsalda üret kıyıda tüket’, toprağını satma, ürünü sat’ ifadelerini yüksek sesle dile getirdiğini vurguladı. Girgin, “TÜİK verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de 107 Bin ton bal üretimi var. Bu üretimin yaklaşık yüzde 20’si Muğla’da. Türkiye’deki toplam çam balı üretiminin yüzde 80’i de Muğla’dan üretiliyor. Muğla’da yaklaşık 6 bin kişi de arıcılıktan geçimini sağlıyor.” Dedi.

Muğla-Çam-Balı-ve-Bal-Üreticisine-Büyük-Destek
Muğla-Çam-Balı-ve-Bal-Üreticisine-Büyük-Destek

Başkan Gürün, “Yemyeşil ormanlarımızda üreten arılarımız Muğlamız için bal yapmaya bizler de hemşehrilerimiz için arı gibi çalışmaya devam edeceğiz.”

Dünya ve Türkiye çam balının başkenti olan Muğla’da belediye, üniversite, kooperatif ve Balparmak ile sağlam bir birliktelik ve işbirliği kurduklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, şunları ifade etti: “Doğal bitki örtüsü, iklimi, verimli toprakları ile Muğla ülkemizin en nadide illerinden birisidir. Ekonomik olarak baktığımızda Muğla’da nüfusun yüzde 55’i kırsalda yaşıyor. Turizmden elde ettiğimiz gelir kadar tarımdan ve hayvancılıktan gelir elde ediyoruz. Dolayısıyla tarımı Muğla’da turizmle yarışan değil, en azından turizm kadar önemsenen bir konuma getirmeliyiz. Türkiye Dünya’da çam balının yüzde 90’ınını üretiyor. Türkiye çam balının yüzde 80’ini de Muğla’da üretiyoruz.  Yüzde 68 orman varlığımız da ağzımızın tadı balımızın çalışkan arılarına ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil renkleriyle tertemiz ciğerlerimiz olan ormanlarımız balımızın da kaynağı olarak orman köylümüzün, arıcılarımızın geçim kaynağıdır. Ağzımızın tadı çam balımızı marka haline getirmek, katma değeri yüksek kaliteli bir ürün olarak işlenmesini ve diğer arı ürünleri ile birlikte üretilmesini sağlamak için eğitimlerimize, malzeme desteğine devam ediyoruz. Arıcılık sürdürülebilir bir meslek, geçim kaynağı olarak hemşehrilerimizin uğraşı olmaya, bizlerin ağzını tatlandırmaya, Muğla’mızın da marka değeri olmaya devam edecek. Kırsalımızın yemyeşil dağlarında üreten arılarımız Muğlamız için bal yapmaya bizler de hemşehrilerimiz için arı gibi çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

COVİD-19 tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen tören, mezun olan kursiyerlere katılımcılar tarafından sertifika ve çeşitli hediyeler verilmesiyle sona erdi. 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.