Mersin Büyükşehir Belediyesi, Ufuk Avrupa Okyanuslar ve Suların Restorasyonu Misyonu’nun temiz denizler ve okyanuslarla ilgili hedeflerinin desteklenmesine yönelik ‘Türkiye, Akdeniz Hub’ının Kurulması Çalıştayı’nda aktif bir katılım sağladı. Mersin Büyükşehir Belediyesi, kurulan Akdeniz Hub’ında yer alarak, atıksız bir Mersin ve temiz Akdeniz hedeflerine yönelik projelerini daha da genişletecek.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü öncülüğünde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Mersin Ekonomi Platformu’nun iş birliği ile gerçekleşen çalıştayda, Akdeniz’deki kirliliklerin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için çeşitli öneriler ve taahhütler tartışıldı.
Temiz denizler ve temiz Akdeniz hedefine yönelik adımların konuşulduğu MTSO Toplantı Salonu’ndaki çalıştaya, ODTÜ DBE Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk ve kent paydaşlarının temsilcileri katıldı.
Okyanusların, denizlerin ve suların kirlenmesini önleme ve ortadan kaldırmanın ana amaçlar arasında yer aldığı çalıştayda, temiz denizlerle ilgili ulusal ve uluslararası uygulamalar paylaşıldı. Akdeniz’deki kirliliğin önlenmesi ve ortadan kaldırılması hedefine yönelik engeller, aksiyonlar ve öncelikli adımlar konusunda görüş alışverişi gerçekleştirildi. Dr. Bülent Halisdemir, ‘Atıksız şehirler ve temiz denizler: Mersin Örneği’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, “Türkiye, Akdeniz Hub’ının Kurulması Çalıştayı”nda Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak atıksız bir kent ve temiz bir deniz vizyonu doğrultusunda yürüttükleri çalışmalar hakkında katılımcılara detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Çalıştayın ana temasını ve hedeflerini açıklayan Halisdemir, “Bu çalıştay, Ufuk Avrupa Misyon Okyanuslar’ın temiz denizler hedeflerine yönelik bölgemiz aktörleri ile gelecek adımlarını planlamak amacıyla düzenleniyor. Özellikle Akdeniz’deki okyanus ve suların sağlıklı hale getirilmesi, kirliliğe karşı dirençli hale gelmesi ve kirleticilerin minimuma indirilmesi, önlenmesi, kaynakta korunması için yürütülen BlueMissionMed projesi kapsamında atıksız ve temiz denizler için ‘Türkiye, Akdeniz Hub’ı Kurma’ çalıştayını gerçekleştiriyoruz. Çalıştayda, Avrupa Birliği delegasyonundan, TÜBİTAK’tan, çeşitli üniversitelerden, kurum ve kuruluşlardan çok değerli araştırmacıların ve yöneticilerin temiz denizlere yönelik çalışmalarını içeren sunumları yer aldı. Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, atıksız bir kent oluşumu noktasında Mersin’de denizle ilgili yaptığımız çalışmalarımız hakkında bilgi verdik. Bu süreçte kullandığımız teknolojik yenilikler, projelerimiz ve gelecek planlarımızı paylaştık” dedi.
Halisdemir, en son gerçekleştirdikleri Temiz Akdeniz Projesi’nin detaylarını da katılımcılarla paylaşarak, “Amacımız temiz bir Akdeniz. Mersin’in Akdeniz’e küs olmaması; vatandaşlarımızın her noktasından faydalanabileceği bir Akdeniz’i elde etmek için bugün burada bir çalıştay düzenleniyor. Çalıştaydan çıkan sonuçlar, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde çözüm önerileriyle birlikte yayınlanacak ve uygulamaya geçilecek. Amacımız, temiz bir Akdeniz ve kirletilmemiş bir Akdeniz için çaba sarf etmek” şeklinde konuştu.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Türkiye, Akdeniz Hub’ının Kurulması Çalıştayı”nda yaptığı açıklamada, çalıştayın öncelikli odak noktasının Akdeniz kıyılarında mevcut kirlilik ve bu sorunların nasıl ortadan kaldırılabileceği olduğunu belirtti. Prof. Salihoğlu, uzun süredir Mersin Büyükşehir Belediyesi ile çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ve Temiz Akdeniz gibi önemli programları başlattıklarını ifade etti. Bugün ise kirlilikle mücadele amacıyla bir Akdeniz hub’ı kurduklarını ve bu hub altında birçok paydaşı bir araya getirdiklerini söyledi. Prof. Salihoğlu, paydaşların, özellikle Büyükşehir Belediyemizin liderliğinde, kirlilikle mücadelede hızlı çözümlere odaklandıklarını ve sorunlara çözüm üretme amacı güttüklerini vurguladı.
“Sağlıklı bir deniz ekosistemine ulaşmayı hedefliyoruz” diyen Prof. Salihoğlu, gelecek oturumlarda çözümlere yönelik görev ve taahhütleri belirleyerek kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyeceklerini açıkladı. Kısa vadeli önlemlerle denizleri daha iyi bir duruma getirmeyi amaçladıklarını belirten Salihoğlu, uzun vadede ise daha sağlıklı bir deniz ekosistemine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
YEREL
16 Eylül 2024YEREL
16 Eylül 2024YEREL
16 Eylül 2024YEREL
16 Eylül 2024YEREL
16 Eylül 2024YEREL
16 Eylül 2024YEREL
16 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.