<strong><em>Çamlıbel’i kurtaralım derken kent siluetini öldürmek…</em></strong>

Çamlıbel’i kurtaralım derken kent siluetini öldürmek…

ABONE OL
Temmuz 18, 2022 18:01
<strong><em>Çamlıbel’i kurtaralım derken kent siluetini öldürmek…</em></strong>
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balıkçı Barınağı ve liman batısı ranta kurban edilmemeli…

Yine kimsenin itiraz etmeyeceği varsayımıyla hepimize iyi geleceğini sandıkları masal kadar güzel bir anlatıyla çıkıyorlar karşımıza…

Tıpkı Tevfik Sırrı Gür stadını yıkarken, tıpkı Atatürk parkının kalbine sokulan bıçaktan farksız deniz üzerine platform kondurmaya hazırlanırken yaptıklarını tekrarlıyor, asıl amacı maskelemeye çalışıyorlar…

Türkiye’ nin en iyi zeminine sahip stadyumunu ortadan kaldırırken ‘size daha iyi, daha büyük bir tesis yapıyoruz’ diyorlardı…

Kentin hafıza mekanlarından birini yerini yok edip dağ başına stadyum diktiler…

Bugün artık yaşayarak görüyoruz tercihin telafisi imkansız yanlışlarını, en azından erişimin zorluğunu…

Amatör sporcunun etkinliklere katılması bir yana çok önemli maçlarda bile yeterince seyircinin ulaşması yeterince maliyetli ve çoğu insan için neredeyse imkansız..

Oysa TSG stadyumu konumu itibariyle 24 saat yaşayan bir mekandı…

Sabahları yaşlı başlı insanların ceplerindeki anahtarla açıp hafif koşular, yürüyüşler yaptıklarını anımsıyorum…

Bugün o olanak kaybolduğu için hepimiz Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki parkın betonunda sakatlanma pahasına yürümeye, koşmaya çalışıyoruz….

Şimdi aynı kafanın Çamlıbel balıkçı barınağına göz diktiğini görüyoruz…

Aslında beslenen niyet bugün ortaya çıkmış değil…

Nisan 2021′ de AKP’ li Akdeniz Belediye Başkanı Gültak bugün maskelenmiş ve kamuoyuna ninni gibi gelecek hayal projeyle sunulan Çamlıbel Su Sporları Merkezi alanında düşünülen yapılaşmayı şöyle anlatıyordu:

“Şehrimizin ortasında yer alan marina; yaklaşık 60 bin metrekare kapalı alana sahip, çok modern, alışveriş mağazaların bulunduğu önemli bir ticaret merkezine dönüşecek. Mersin Marina Projesi, şehrimize lig atlatacak proje olacak”

60 bin metrekarelik bir AVM ve Ticaret Merkezi…

Nereye kondurulacak?

Çamlıbel Balıkçı Barınağının yerine ve kıyı çizgisi içinde kalan deniz kenarına…

Plan değişikliği AVM olarak kamuoyuna yansırsa tepki çeker diye düşünmüş olacaklar ki, elma şekeri tadında hazırlayıp getiriyorlar önümüze….

6 Temmuz 2022 günü hepimiz 10 gün sürecek bayram telaşına düşmüşken Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü internet sitesinde “Mersin İli, Akdeniz İlçesi, Hamidiye Mahallesi, Çamlıbel Spor Alanı (Su Sporları Merkezi) ve Barınak Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve  1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyon ve İlavesi” Duyurusu yayınlanıyor..

Bir ay askıda kalacak ve itirazlar gelmezse kesinleşecek…

Nedir kesinleşecek olan?

Kentin hafızasına nakış gibi işlenen, Mersin’ in tüm gece siluetlerine yansıyan, o rüya görüntüleriyle gören tüm gözleri çarpan Çamlıbel Balıkçı Barınağının mevcut haliyle yok edilmesi…

Plan değişikliğini yapanlar Gültak kadar açıktan faş etmiyorlar yapacaklarını…

Ne mi diyorlar?

Askıya çıkarılan ve 6 Ağustos akşamı kesinleşecek plan notlarından birlikte okuyalım:

” planlanan “Çamlıbel Su Sporları Merkezi ve Tekne Yanaşma Yeri”ne yönelik çalışmaların hayata geçirilmesinin; bölgenin sosyal, kültürel, eğitsel ve sportif yönleriyle gelişimine katkı sağlayacağı, ilçe merkezi ve il bütününde katma değerli cazibe merkezi niteliğine dönüşebileceği, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili maddeleri kapsamında düzenlenebilecek ulusal yarışmaların yanında, uluslararası otoritelerce kabul görmüş organizasyonlara da ev sahipliği yapabilmesi için alanda gerekli sosyal-kültürel, alışveriş, yeme-içme ve konaklama hizmetleri vb. aktivitelerine de yer verilmesi gerektiği, katılım gösteren ülke sporcu idareci ve katılımcıların konaklamalarına da imkan verebilmesinin yanında, yerel halkın da rekreaktif, sportif, yeme-içme, dinlence, konaklama sosyal-kültürel ve eğitim ihtiyaçlarına da karşılık verebileceği düşünülerek ilçe ve bölge için yararlı olacağı kanaatine varılmıştır”

Bizim adımıza kanaate varan kim?

Mersin Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü…

Kamuoyu görüşü, yeterince yok edilen hafızasının son izleri de silinecek koca bir kent ve kentin onca sivil toplum örgütü, odaları, dernekleri, kent konseylerinin düşünceleri,endişeleri,  önerileri, kaygılarına kulak veren olmuş mu?

En azından halkın bilgilendirilmesi zorunlu olan ÇED dosyası hazırlanmış mı?

Soruların yanıtları ve kamuoyunun mutlaka bilmesi gereken çok önemli detaylar sonraki makaleye…

Abdullah AYAN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.